2024. április 19., Emma

Eger ügye

#heves megye #nyitrai zsolt #fidesz #szabó zsolt #vagyonnyilatkozat #horváth lászló #korózs lajos #sneider tamás #jobbik #mszp

Ki a gazdagabb Heves megyében, a Fidesz vagy az ellenzék? Most belenézünk a parlamenti képviselők zsebébe

Molnár Richárd 2021.02.01. 12:13

Nyilvánosak az országgyűlési képviselők 2020-as vagyonnyilatkozatai: a fideszes Nyitrai Zsolt úszik a készpénzben, a gyöngyösi és hatvani választókerületet uraló párttársai is szépen gyarapodnak. Az ellenzékből Sneider Tamás és Korózs Lajos is összeszedetett egy kis pénzt.

Vasárnap éjfélkor ismét nyilvánosságra hozták a Parlament honlapján az országgyűlési képviselők (köztük a miniszterelnök és kormánya) vagyonnyilatkozatait, amelyekben a tavalyi év során részben vagy egészben a tulajdonukban lévő ingatlanokról, nagy értékű ingóságokról (autó, motor, hajó, ékszer, porcelán stb.), értékpapírokról, megtakarításokról, adósságokról, cégtulajdonaikról, valamint a képviselői illetmény mellett szerzett jövedelmükről és bizonyos értékhatár feletti ajándékaikról kellett beszámolniuk.

A vagyonnyilatkozat azonban önbevalláson alapul, és a tartalmát egyetlen állami hatóság sem ellenőrzi, kizárólag akkor, ha az Országgyűlés (jelenleg fideszes többségű) mentelmi bizottsága vizsgálatot kezdeményez. Továbbá nem nyilvánosak a képviselők felnőttkorú családtagjainak vagyonnyilatkozatai sem, ami remek lehetőség a vagyoneltitkolásra.

Az Egri Ügyek, ahogy minden évben, most is áttekintette, hogyan változtak a Heves megyében élő, illetve itt megválasztott képviselők vagyonbevallásai. A megye 1. választókerületét, azaz Eger és térségét képviselő, fideszes Nyitrai Zsolt ingó- és ingatlanvagyona nem változott 2020-ban leadott vagyonnyilatkozatának nyilvánosságra kerülése óta: a képviselő papíron egy egri, 68 négyzetméteres társasházi lakás 4/10 arányú tulajdonosa, amelyet 2011-ben vásárolt, továbbá Andornaktályán van egy 250 négyzetméteres beépítetlen területe, valamint egy borospincéje. Továbbra is egy 2012-ben vásárolt KIA Ceed tulajdonosa, bár vagyonnyilatkozata szerint kapott egy hivatali autót is, egy Skoda Superbet, ami miniszterelnöki megbízottként jár neki. Vagyonbevallása alapján a történelemrajongó Nyitrai nagy műgyűjteménnyel rendelkezik, például gróf Bethlen István miniszterelnök leveleivel, Rejtő Jenő műveinek első kiadásával, disztőrrel és egy antik órával is.

nyitrai zsolt mti 2
Nyitrai Zsolt (Forrás: MTI)

Azonban a nyilatkozata alapján igencsak jelentős változást állt be Nyitrai megtakarításaiban: készpénzállománya 13 millió forintról 25 millió forintra nőtt egyetlen év alatt, továbbá pénzintézeti számlakövetelése 11,7 millióról 14 millióra, államkötvény-állománya pedig 1 millióról 2 millióra ugrott.

Nyitrai bevallásából azonban nem igazán derül ki, hogy miből származott ez a jelentős növekedés. A fideszes képviselő ugyanis a 2019-es és 2020-as vagyonnyilatkozatai összehasonlítása alapján ingatlant vagy ingóságot, sem műtárgyat nem adott el, tőkejövedelmet nem tüntetett fel, fizetése pedig nem nőtt egy év alatt. Viszont képviselői fizetésén felül 1,3 millió forintot kap bruttóban miniszterelnöki megbízottként, így az abból származó pénz fedezheti a 2020-ban félretett pénz egy részét. Vagyis akár ez is lehet a megtakarítás forrása.

Horváth László, Heves megyei 2. választókerületének, azaz Gyöngyösnek és térségének fideszes országgyűlési képviselője is jelentős vagyongyarapodáson ment át 2020-ban a friss vagyonnyilatkozata alapán. Állampapír-állománya 15 millió forintról 35 millióra nőtt, bár az is igaz: 2018-ban viszont még 21 millió forintos készpénz-megtakarítása volt, vagyis változtathatott megtakarítási portfólióján. Horváth hiteltartozása 2,9 millió forintra csökkent 3,6 millióról egy hitelintézettel szemben. A politikust tavaly januárban a gyöngyöspatai szegregációs ügy kapcsán miniszterelnöki megbízottnak nevezték ki, ami után havi 650 ezer forintot kap képviselői fizetése mellé. Horváth ezen felül 95 százalékban tulajdonos egy budapesti cégben, a Qualitrade Kft-ban.

 

A fideszes politikusnak nincs saját lakása Gyöngyösön, viszont felerészben egy egri családi ház tulajdonosa, van két telke Sopronban, valamint szántója és legelője is. Jelenleg egy Volkswagen Tiguan boldog tulajdonosa.

 

Hatvan és térségének, azaz Heves megyei 3. választókerületének fideszes ura, Szabó Zsolt (elképesztően nehezen olvasható vagyonnyilatkozata alapján) számos ingatlannal rendelkezik (egy hatvani ház és több mezőgazdasági terület), de autóból papíron csak egy van neki, egy Ford Mondeo. Ráadásul két cégben is bír tulajdonrésszel, tovább mezőgazdasági őstermelőként évi 10 millió forintos jövedelme származik képviselői keresete mellett, valamint bérleti díjat is kap. A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivataltól pedig 12,5 millió forintban részesült, területalapú agrártámogatásként.

szabó zsolt mti
Szabó Zsolt (Forrás: MTI)

Az ellenzéki pártok részéről két országgyűlési képviselőt vizsgáltunk meg Heves megyéből. A Jobbikból kilépett Sneider Tamásnak továbbra is mintegy 47 000 négyzetméternyi, nagyjából 4,7 hektárnyi földje van a megyében. Ingatlanvagyonán felül egy 2007-es Fiat Puntoval és lízingelt Skoda Superbbel rendelkezik, MTZ traktorát viszont eladta.

 

Jelentős változás Sneider vagyonbevallásában, hogy 2019-hez képest tavaly egy 17 millió forintos takarékbetét tulajdonosa lett. A független képviselőnek lett továbbá egy 4 millió forintos számlakövetelése egy hitelintézet felé az előző évi félmilliósból. Nagy hitelhez jutott a képviselő 2020-ban: 13,4 millió forintot vett fel, babaváró hitellel és autólízinggel együtt, egy magánszeméllyel szembeni tartozása viszont 3-ról 2,5 millió forintra csökkent. Telefonos megkeresésünkre Sneider elmondta, a 17 milliós takarékbetét forrása maga a babaváró hitel, továbbá ingaltaneladásból és saját megtakarításból van kiegészítve.

 

Az MSZP képivselője, az egri illetőségű Korózs Lajos vagyonleltára nem sokat változott egy év alatt: 10,6 milliós magánnyugdíjpénztári megtakarítása van, ami egy év alatt 385 ezer forintot nőtt, továbbá 5 millió forintos állampapír-állománnyal is rendelkezik. Megtakarítása forrása egy andornaktályai ingatlan eladásából származik. A szocialista politikus felerészben tulajdonosa egy 104 négyzetméteres egri lakóháznak és egy 60, négyzetméteres sarudi üdülőnek, valamint az övé egy Renault Lattitude típusú autó.

 

Az Egri Ügyek kérdésekkel fordul Nyitrai Zsolthoz a vagyonnyilatkozata tisztázása céljából. Amennyiben választ kapunk, közölni fogjuk.

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló