2024. április 13., Ida

Mindenki ügye

#szijjártó péter #orbán viktor #miniszterelnök #rogán antal #vagyonnyilatkozat #országgyűlés #áder jános

Se autója, se cége, se egy fillér megtakarítása nincs a Nemzet Robin Hoodjának, Orbán Viktornak

EÜ/24.hu/ugytudjuk.hu 2021.02.01. 07:20

Papíron alig van szegényebb magyar politikus a miniszterelnöknél a vagyonnyilatkozata szerint. Végre turkálhatunk a köztársasági elnök és a közismert fideszes, illetve ellenzéki politikusok zsebében is. Rogán, a feltaláló újranősült, és továbbra is rejtély, miből volt pénze Szijjártónak az adriai hajókázásra.

Éjfél után néhány perccel tették közzé Orbán Viktor kormányfő, továbbá az összes országgyűlési képviselő 2020-ra vonatkozó vagyonnyilatkozatát a parlament oldalán: eszerint a miniszterelnöknek

nincs saját autója, hajója, repülője, nagyértékű ingósága, céges érdekeltsége, nem vásárolt új ingatlant és nincsen megtakarítása sem.

Az ugytudjuk.hu cikke szerint Orbán a lakáshiteléből 1,2 millió forintot törlesztett 2020-ban. Saját ingatlanként csupán a budapesti, 2002-ben vásárolt házát (amelynek felerészben tulajdonosa), illetve felcsúti otthonát tüntette fel. 

 

Tavaly történt meg először, hogy a miniszterelnök egyetlen forintot sem írt be a 2019-re vonatkozó vagyonnyilatkozatába, ahol a mindenkori képviselői alapdíj hathavi összegét meghaladó megtakarításokat kell feltüntetni. Orbán Viktor ennek ellenére a 2018-as évet még 1,395 millió forinttal zárta, 2017 végén pedig 993 ezer forint maradt a bankszámláján.

orbán-mti-soós-lajos

Az Országgyűlésnek ugyan nem tagja, de nyilvános lett a köztársasági elnök vagyonnyilatkozata is. Áder Jánosnak 2019 végén még csak 3,9 millió forintos megtakarítása volt, tavaly év végére már 27,4 millióra nőtt, vagyis Orbánnal szemben látszólag jobban gazdálkodott a pénzével.

 

A 24.hu részletes összegzése szerint a Miniszterelnöki Kabinetiroda minisztere, és a Fidesz képviselője, Rogán Antal jó évet zárt: nem elég, hogy megnősült, még a megtakarításait is növelni tudta, sőt, bruttó 157 millió forintot kapott a Mobilsign Kft-től találmány-hasznosítási díj címen. Takarékbetétben elhelyezett megtakarítását 809 millió forintról 822 millióra növelte, magánszemélyekkel szembeni tartozása 18,2 millió forint.

 

A többek között hivatali vesztegetés elfogadásával vádolt, szintén fideszes Boldog István tavaly megvette egy kétpói gyümölcsös háromnegyedét, ezzel négyre emelkedett az érdekeltségében álló ingatlanok száma. Más vagyontárgya nincs, de 3,5 millió forintos életbiztosítással rendelkezik és 70 ezer forinttal tartozik a banknak.

 

Gulyás Gergely két budapesti, XI. kerületi lakás tulajdonosa (az egyik 95, a másik 52 négyzetméteres), ezen kívül azonban gyakorlatilag semmije nincs: se autó, se műtárgy, se értékpapír, se megtakarítás. A fideszes politikus feltüntetett azonban egy 120 ezer svájci frankos hitelt, amelynek a felét folyamatosan törleszti, a magánszemélyekkel szembeni tartozása 2 millió forint. Miniszteri jövedelme 1,9 millió forint.

gulyás gergely mti2
Gulyás Gergely (Forrás: MTI)

Kósa Lajos 5 millió forinttal tartozik a banknak, 9 millió forinttal magánszemélyeknek, ez azonban nem akadályozta meg abban, hogy 2020-ban vegyen egy új motort, egy BMW 400C-t. A Fidesz-képviselőnek van egy másik motorja is, egy 2016-ban vásárolt BMW GT650C, autója azonban nincs, egy Mercedes Vianót használ tartós bérlettel 2019 óta.

 

A tavaly nyáron az adriai jachtozáson kapott Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénzintézeti számlakövetelése a 2019-es 5,8 millió forinthoz képest 2020 végére 222 ezer forintra csökkent. Értékpapírokban 2,6 millió forintot tart, biztosítási eszközalapokban pedig 941 ezer forintot. Miniszteri fizetése 1,9 millió forint, más jövedelme nincs. A szüleinek még mindig 30 millió forinttal tartozik, ahogy már évek óta. Új ingatlanokat nem vett és nem is adott el belőlük. Nincs autója, vízi vagy légi járműve és semmilyen nagy értékű ingósága.

 

És most jöjjön az ellenzék! Gyurcsány Ferenc az előző évhez képest növelni tudta az értékpapírban elhelyezett vagyonát, 823 millió forintra. Lakásvásárlási foglalóban 225 millió forintja áll, ez tavaly még 250 millió forint volt. A banki hitele 2 millió forinttal nőtt, az értékpapír fedezetű hitele azonban jelentősen: míg 2019 végén 150 millió forint volt, 2020-ban már 214 millió forint. Az Altus Zrt.-ből bruttó 55 millió forintot vett ki – ez jóval kevesebb, mint a 2019-es 238 millió forint.

 

Ungár Péter (az Egri Ügyek résztulajdonosa), az LMP országgyűlési képviselője már pár nappal ezelőtt közzétette a nyilatkozatát. Ebből kiderült többek között az, hogy a bankszámláján 18 millió forint és 9 millió forintnyi deviza van, és az is, hogy a munkavégzéséhez ingyen kapott a görgős széket, négyezer forintos szőnyeget, állófogast és IKEA-polcot.

ungár péter mti3
Ungár Péter (Forrás: MTI)

 

Szél Bernadett független országgyűlési képviselő 2020-ban háromgyermekes édesanya lett vagyonnyilatkozata szerint. Új ingatlant nem vett, tulajdonrésze van egy budakeszi 90 négyzetméteres lakóházban, Pátyon pedig egy 170 négyzetméteres ház egyedüli tulajdonosa. Ingatlan bérbeadásából havi 100 ezer forintos jövedelme van. 600 ezer forintos nyugdíjbiztosítást tüntetett fel vagyonnyilatkozatában. Autója, értékes ingósága nincsen.

 

Molnár Zsolt 2020-ban vásárolt egy 1500-as Zsigulit. A nyilatkozata szerint más gépjárműve nincs is az MSZP pártigazgatójának, pedig a tavalyiba még egy 2017-ben vásárolt Volkswagen Arteont írt be. A képviselő bevallásában tavaly csak 1,9 millió forint számlakövetelése volt, ami mostanra 10,8 millió lett. Az ingatlanjai számában nincs változás: egy II. kerületi lakás garázzsal, egy pince/üzlethelyiség ugyanabban a kerületben, valamint egy XIII. kerületi, egy harkányi, és egy zamárdiban található lakás van a a nevén.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló