2024. június 16., Jusztin

Eger ügye

#egerplusz #érsekkert #egri bikavér ünnep #tarsoly józsef

Itt a hivatalos indoklás, ezért lesz augusztus végén az idei Egri Bikavér Ünnep

Szabadi Szabolcs 2021.06.07. 19:00

A védettségi igazolványok és a járványügyi szabályozás áll a középpontban.

Ahogy azt már szombaton megírtuk: új időpontban rendezik meg az eredetileg július 8-a és 11-e közötti időszakra tervezett XXV. Egri Bikavér Ünnepet. Azt is közöltük, hogy már az új dátum is megvan, ez pedig augusztus utolsó hétvégéje lesz, 26-a és 28-a, csütörtök és szombat között, vagyis további változás, hogy az idei gasztro- és borfesztivál nem négy-, hanem háromnapos lesz.

ebü23

Az okokról akkor még nem nyilatkozott lapunknak Tarsoly József hegybíró és főszervező, egy kis türelmet kért. Aztán hétfő este megérkezett a hegyközség hivatalos közleménye az idei, már XXV. Egri Bikavér Ünnepről. Felesleges lenne bármit is hozzáfűzni, közöljük a teljes szöveget, amelyet a hegybíró jegyez, íme:

 

"Augusztus végén lesz az XXV. Egri Bikavér Ünnep

 

Új időpontban, augusztus végén rendezzük meg a XXV. Egri Bikavér Ünnepet, amely ebben az évben háromnapos lesz. Azért döntött így Eger Város Hegyközsége Választmánya, hogy – a jelenlegi járványügyi korlátozások ismeretében – senkit se kelljen kizárni az ingyenes rendezvényről.

 

Mindig büszkén gondolunk arra, hogy az Egri Bikavér Ünnep már nem csupán Eger, az Egri borvidék, az országrész, de mára már az egész ország egyik legismertebb borgasztronómiai rendezvénye. Minden évben keményen dolgozunk azért, hogy az egri Érsekkert egy júliusi hosszú hétvégén megteljen több tízezer látogatóval. A szervezésbe – sajnos – már lassan másfél éve beleszól a koronavírus-járvány és az ezzel járó korlátozások, illetve a folyamatos bizonytalanság.

 

Tavaly úgy döntöttünk, hogy a korlátozások ellenére, nagyszínpadi koncertek nélkül és egyéb kompromisszumok árán, de megrendezzük a XXIV. Egri Bikavér Ünnepet, hiszen bíztunk abban, hogy a következő, immáron a huszonötödik egy olyan rendezvény lehet, amely minden tekintetben méltó az egri borhoz, a borvidék szőlészeihez és borászaihoz, a gasztronómiai szakemberek eredményeihez, Eger és a környék épített, illetve kulturális örökségéhez. Egy olyan Egri Bikavér Ünnepet szerettünk volna, amely az eddigi huszonöt esztendő minden tapasztalatát, csodáját, szeretetét és nyitottságát egybegyúrja, és egy feledhetetlen négy nappal lepi meg az egrieket, az idelátogató vendégeket és a szakma minden képviselőjét.

 

EBÜ22

 

Sajnos, a koronavírus-járvány és az ezzel járó intézkedések még mindig korlátozzák a hétköznapjainkat. Sokáig reméltük, hogy idén július 8-a és 11-e között az Egri Bikavér Ünnep ismét egy olyan közösségi élményt nyújt a sok-sok hónapja korlátok között élők számára, amely nem a szigorításokról szól, illetve nem arról, hogy kit engedhetünk be a mindenki számára ingyenes rendezvényünkre és kiket kell kizárnunk.

 

Az a megannyi kincs, amely az Egri borvidéken terem, mindannyiunké, így az Egri Bikavér Ünnep is, amely az évtizedes barátságok, a nyitottság, a viszontlátás öröme és az élmények fesztiválja. Ezt az élményt együtt, mindenkivel szeretnénk átélni és megosztani, és ebből nem szeretnénk kizárni senkit, ezért úgy döntöttünk, hogy a XXV. Egri Bikavér Ünnepet nem az előre bejelentett, szokásos júliusi időpontban, hanem augusztus végén rendezzük meg.

 

A XXV. Egri Bikavér Ünnep új időpontja 2021. augusztus 26-28.

 

Azért döntöttünk idén is az új dátumban, mert a jelenlegi szabályok szerint nem engedhetnénk be azokat, akiknek nincs védettségi igazolványuk, vagy egyéb módon nem tudják igazolni, hogy jogosultak a belépésre, és abban bízunk, hogy augusztus végéig ez a helyzet megváltozik. Szintén a járványhelyzettel, illetve annak következményeivel, továbbá a kései időponttal, az iskolakezdés közelségével függ össze, hogy az idei borünnepet „csak” háromnaposra tervezzük.

 

A továbbiakról, miszerint lehetnek-e majd élő koncertek, illetve, hogy szükséges-e bármilyen korlátozó intézkedéseket bevezetni a fesztivál ideje alatt, a járványhelyzet függvényében folyamatosan igyekszünk majd beszámolni.

 

Köszönjük mindenki megértését. Jó egészséget, nagyon szép nyarat kívánunk, vigyázzanak magukra, figyeljenek másokra, hogy minél többen találkozhassunk az augusztusi, XXV. Egri Bikavér Ünnepen!"

 

Fotók: Egri Bikavér Ünnep Facebook-oldala/Huszár Márk

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló