2022. május 16., Mózes Botond

Eger ügye

#eger #katasztrófavédelem #tűzoltók #mentés #gyakorlat

Így mentenek egy emeletes házból az egri tűzoltók – VIDEÓ

Barna Benedek 2022.01.13. 16:55

A Grónay Sándor utcában gyakorlatoztak.

 

2021-ben Heves megye tűzoltói 12 alkalommal vonultak panelházakban keletkezett tűzesetekhez. Az ilyen esetekre készülve tartottak gyakoratot az  Egri Hivatásos Tűzoltóság lánglovagjai csütörtökön. A katasztrófavédelmi honlap beszámolója szerint négy járművel, a készenléti szolgálatot ellátó csoport tizenöt tagjával vettek részt a gyakorlaton, amelyet Sas Dániel tűzoltó százados, az egri katasztrófavédelmi kirendeltség megbízott tűzoltósági felügyelője irányított.

 

A felügyelő elmondta: a gyakorlat célja az volt, hogy a tűzoltók megfelelő ismeretet, jártasságot szerezzenek, valamint készségszinten megismerjék az egri Grónay Sándor utcában álló középmagas lakóépületet.

DSC_0120

A gyakorlat kiterjedt minden olyan körülményre, amely a tűzoltóság beavatkozását befolyásolhatja, például, hogy hogyan tudják megközelíteni az épületet gépjárművekkel,  mi a legszakszerűbb és leggyorsabb módja annak, hogy egy esetleges tűzesetkor az épület tetejére menekülő embereket megmentsék. 

 

Az eljátszott szituáció szerint tűz ütött ki a középmagas épület hetedik emeletén, és egy ember a sűrű füst miatt rosszul lett. A tűzoltók légzőkészüléket használva megkeresték a bajbajutottat, hordágyba rögzítették és a legrövidebb menekülési útvonalat választva felvitték a tetőre. A beavatkozók további 3 fővel a magasból mentő gépjármű emelőkosarában kibiztosították magukat, majd a kezelők segítségével az épület teteje fölé emelkedtek.

 

Az életmentés elsődleges fontosságú minden káresetnél, ezért a gyakorlaton is ez volt a kiemelt feladat. A tetőről a tűzoltók átadták a sérültet az emelőkosárban lévő bajtársaiknak, akit rövid időn belül már le is hoztak az épület elé. A gyakorlaton a szakemberek megnézték az épület tűzvédelmi dokumentációit, a környező tűzcsapokat leellenőrizték, továbbá azt, hogy a tűzoltási felvonulási terület biztosítva van-e – hiszen ezek szabadon hagyása kulcsfontosságú szerepet játszik a tűzoltó gépjárművek gyors megtelepítésekor, illetve az életmentésnél.

 

A TV Eger riportjában végigkövette a csütörtöki gyakorlatot:

 

 

(Fotó: Nagy Csaba tűzoltó főhadnagy; Indexkép forrása: TV Eger / YouTube)

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló