2023. december 4., Borbála Barbara

Eger ügye

#egerplusz #eger #heves megye #gyöngyös #tűzoltók #hatvan #salgótarján #bélapátfalva #nógrád megye #balassagyarmat #verseny

Harmadikok lettek az egri lánglovagok a térségi tűzoltóversenyen (FOTÓK)

Barna Benedek 2022.06.01. 12:45

Bélapátfalván mérték össze tudásukat a Heves megyei és nógrádi hivatásos tűzoltók.

 

A Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltó szakmai vetélkedőt szervezett, amelyen a megye hivatásos tűzoltó-parancsnokságai mellett Nógrád megyei hivatásos tűzoltók is részt vettek. A megmérettetés a hatvani lánglovagok győzelmvel zártult, és az egriek is dobogós helyezést értek el – számolt be honlapján a megyei katasztrófavédelem.

 

A térség hivatásos tűzoltói kedden a bélapátfalvai ipari parkban adtak számot felkészültségükről, amely ideális terület volt arra, hogy épített környezetben a szervezők különböző káresetek helyszíneit élethűen berendezzék a lánglovagoknak.

629719b6cac418-69529102

Az eseményt Plachi Péter tűzoltó ezredes, megyei igazgatóhelyettes nyitotta meg, aki bajtársias és fair vetélkedőt kívánt a megjelent nógrádi, egri, gyöngyösi, salgótarjáni és balassagyarmati hatvani hivatásosoknak. Minden egység egy teljes rajjal, hat fővel képviselte a tűzoltóságát, összesen harminc tűzoltó mérte össze tudását.

 

A versenyen a tűzoltás vezetésére jogosultak, a beosztott tűzoltói állomány és a gépjárművezetők különböző elméleti kérdésekre válaszoltak a szakmai teszten. Ezt követték a gyakorlati feladatok, a rajoknak elsőként egy mélyből mentési feladatot kellett megoldaniuk.

62971a7af29319-33911437

A sérültet szimbolizáló fabábut – egy közel 6 méter mély aknában meg kellett keresniük, hordágyra rögzíteniük, majd létrákon keresztül felhozniuk. Ezt több vezetéstechnikai próba is követte, a gépjárművezetők terelőkúpok között szlalomoztak, tolattak, továbbá egy kötélre rögzített követ is át kellett helyezniük menet közben a sofőr mellett ülő parancsnoknak egy vékony oszlopról egy másikra úgy, hogy az ne essen le. A következő próbatétel favágási gyakorlat volt, először egy közel 10 centiméter széles hasábot kellett levágni a fűrészesnek, az elemnek egy mintába bele is kellett férnie, majd mérés nélkül egy méter hosszúságúra kellett vágni a kihelyezett farönköt (volt olyan csapat is, melynek fűrészese pontosan száz centiméterre szabta a fát).

 

A feladatok között volt egy műszaki mentés is, veszélyes anyag jelenlétében: a szervezők egy elképzelt vasúti baleset helyszínét rendezték be, ahol a versenyzőknek egy embert ki kellett menteni a jármű alól, a beavatkozást az is nehezítette, hogy a közelben minden csapatnak más veszélyes anyagot kellett beazonosítania és a veszélynek megfelelően beöltöznie.

629719ba1c9953-48782744

A végére egy komplex mentési és tűzoltási feladat maradt: a rajoknak újra a földfelszín alá kellett lehatolniuk, sötét, füsttel telített, pinceszerű folyosókon megkeresték a tűzfészket imitáló villogó lámpákat, eloltották a lángokat, gázpalackot kerestek meg, majd egy silóban rekedt embert is ki kellett menteniük mentőkötelek és létrák segítségével.

 

"A szakmai versenyek az állomány elméleti és gyakorlati felkészültségét hivatottak felmérni, illetve fejleszteni. A versenyzők a hivatásuk gyakorlásához szükséges szakmai tudásukról, elméleti és gyakorlati feladatok megoldásán keresztül adtak számot, a bírók a védőruhák és szakfelszerelések helyes használatát, a mentések és a tűzoltás helyes mozzanatainak összehangoltságát, illetve az egységes csapatmunkát figyelték és pontozták a vetélkedőn. A tét pedig az volt, hogy a legjobban szereplő csapatok képviselhetik megyéjüket az Országos Szakmai Vetélkedőn" – írta közleményében a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

629719bb718330-74109320

A szoros versenyen a csapatok az alábbi helyezéseket érték el:

 

1. Hatvani Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság

2. Balassagyarmati Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság

3. Egri Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság

4. Gyöngyösi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság

5. Salgótarjáni Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság

 

Az okleveleket, az első csapatnak kijáró vándorserleget és a kategóriák győzteseinek járó díjakat Papp Zsolt tűzoltó alezredes, megyei tűzoltósági főfelügyelő adta át, megköszönve a rengeteg munkát mellyel a versenyre készültek a tűzoltók.

 

A legjobb gépjárművezetőnek járó díjat Sebák István tűzoltó főtörzsőrmester (Gyöngyös), a legjobb beosztott tűzoltónak járó díjat Marton Benedek tűzoltó őrmester (Eger), a legjobb irányítónak járó díjat pedig Nádasi Dávid tűzoltó hadnagy (Hatvan) vette át.

 

A versenyről két képsort is megosztott a katasztrófavédelem, ezek az alábbi galériában lapozgathatók:

#GALLERY_185#

 

#GALLERY_186#  

(Fotók: Nagy Csaba tűzoltó főhadnagy / Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság)

Szeretné sok-sok gyönyörű fotót látni Egerről? Találkozzunk az Eger a legszebb város oldalunkon is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló