2024. június 15., Jolán Vid

Eger ügye

#demokratikus koalíció #gázpisztoly

Harmadfokon garázdaságért elítélték a DK rendezvényén gázpisztolyt előrántó egri elkövetőt

Csarnó Ákos 2023.11.16. 19:31

A másodfok szerint nem volt fenyegető a gázpisztoly.

 

Még 2021 nyarán Dobrev Klára egri roadshow-ján került elő egy gázpisztoly, valamint felborult egy, az őszödi beszédet közvetítő hangfal is, ami egy centis horzsolást okozott. Az ellentüntetők arcukat részben elfedve, egyik szemüket – a 2006-os eseményekre utalva – gézlapokkal eltakarva, "EL", "KÚR", "TUK"-feliratú táblákkal a nyakukban érkeztek a kampányrendezvény helyszínére, ahol egy horodozható hangszórón elkezdték lejátszani Gyurcsány Ferenc egykori miniszterelnök őszödi beszédét. A DK-s rendezvényre látogatók és a tüntetők között hamarosan szóváltás, majd némi dulakodás alakult ki, és a vita hevében végül előkerült egy gázpisztoly is.

 

 

Az eset után, a bírósági szakaszban a törvényszéki sajtószóvivő arról adott tájékoztatást hogy

 

az Egri Járásbíróság fegyveresen, gyűlésen elkövetett arázdaság bűntettében bűnösnek mondta ki a gázpisztolyos férfit, akit 280 ezer forintos pénzbírságra ítéltek, míg a hangfalba rúgó DK-szimpatizánst gyűlésen elkövetett garázdaság bűntettében és könnyű testi sértés vétségében találták bűnösnek, rá 300 ezer forintos bírság várhat.

 

A bíróság a rendezvényen előkerült gáz-riasztófegyvert elkobozta, a másik (fegyvertelen) vádlottat pedig bűnügyi költség megfizetésére is kötelezte. Nála enyhítő körülményként értékelték büntetlen előéletét, idős korát, és azt, hogy megbánta a tettét, míg a gázpisztollyal fenyegető férfinál súlyosító körülmény volt a cselekmény kétszeres minősülése, enyhítő körülménynek találták viszont büntetlen előéletét – közölte szerkesztőségünkkel az Egri Törvényszék sajtóosztálya.

Időközben a másodfokon eljáró Egri törvényszék a gázpisztolyos elkövetőt felmentette, vagyis a bíróság szerint nem valósult meg a garázdaság ténye. Azonban az ügyészség nem hagyta annyiban az ítéletet, azt megfellebbezte és így jutott a Debreceni Ítélőtábla elé az ügy.

 

A Debreceni Ítélőtábla arra a kérdésre, hogy milyen ítélet született az ügyben, a következő választ adta:

 

A Debreceni Ítélőtábla harmadfokú bíróságként eljárva 2023.november 9. napján hozott ítéletet, melyben a másodfokú bíróság ítéletét megváltoztatva a vádlott bűnösségét garázdaság bűntettében megállapította. Ezért őt 1 év időtartamra próbára bocsátotta.

A próbára bocsátás nem büntetés. Ezen intézkedés azt jelenti, hogy a bíróság a büntetés kiszabását halasztja el, 1 éves időtartamra. Ha az 1 éves időtartam eredményesen, azaz újabb büntetőeljárás megindulása nélkül eltelik, akkor a jelen büntetőeljárás büntetés kiszabása nélkül lezárul.

Ha a z 1 év alatt újabb bűncselekményt követ el, akkor az új bűncselekmény mellett, a jelen ügyben elkövetett cselekménye miatt is valamilyen büntetést szab ki vele szemben a későbbi bíróság.

 indexkép: facebook

 

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs így.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló