2021. október 22., Előd

Eger ügye

Ha ragaszkodnak Blaskó kinevezéséhez, átadná a kormánynak a színházat Eger polgármestere


Mirkóczki Ádám sajtótájékoztatón számolt be a Gárdonyi Géza Színház igazgatóválasztása körüli háború újabb fejleményeiről.

 

Normális esetben a színházigazgatói pályáztatás sikeres lebonyolításáról kellene most beszámolnom, de most sajnos teljesen másról van szó - kezdte szerdai sajtótájékoztatóját Mirkóczki Ádám egri polgármester a Városházán, majd őszinte részvétét fejezte ki az elhunyt Kelemen Csaba színész családjának.

 

Az Egri Ügyek többször beszámolt róla, hogy a Gárdonyi Géza Színház igazgatói pályázatait elbíráló bizottság döntése szerint Blaskó Balázs jelenlegi direktor pályázata bizonyult a legjobbnak, azonban Mirkóczki Ádám polgármester szerint szakmailag egy másik pályázó, Szőcs Artur pályázatát minősítette a legalkalmasabbnak a testület. A bíráló bizottságban többségben voltak az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) delegáltjai, pedig a színházat csak 50 százalékban finanszírozza a kormány, a büdzsé másik felét az egri önkormányzat fizeti. A közös fenntartás miatt így a törvény értelmében a két félnek meg kell egyeznie az igazgató személyéről, különben a teátrum bukja az állami támogatást.

 

Mirkóczki Ádám azonban szerdán elmondta: az igazgatói pályázat kiírása előtt Blaskó Balázzsal közösen tárgyaltak Fekete Péter kulturális államtitkárral. A polgármester akkor elővezette, hogy Eger önkormányzata lemondana az igazgatói kinevezés jogáról, de akkor vegye át száz százalékban az Emmi a színház finanszírozását. Blaskó is egyetértett ezzel a kezdeményezéssel, amit az Emmi indoklás nélkül elutasított. Mirkóczki szerint talán azért, hogy ez ne legyen precedens a többi, a koronavírus-járvány és a kormányzati megszorítások miatt Egerhez hasonlóan nehéz anyagi helyzetben lévő város számára, hogy leadja színházát.

 

 

Mivel a közös fenntartás maradt, Mirkóczkiék szorosan együttműködtek az Emmivel, hogy mindkét fél számára megfelelő, szakmailag alkalmas igazgatót nevezzenek ki, elkerülve a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetemen zajló eseményekhez hasonló, politikai színezetű csatározásokat. A polgármester még Vidnyánszky Attilával is személyesen egyeztetett, kikérte a véleményét, bár a Nemzeti Színház igazgatója valójában nem volt része a kinevezési folyamatnak, viszont nagy a befolyása a kultúrpolitikára. Ő is azt mondta, hogy nem szerencsés helyzet, ha a színháznak olyan igazgatója van, aki nem tud megfelelően együttműködni az önkormányzattal.

 

Ennek ellenére Mirkóczki szerint a Budapestről érkező Emmi-delegáltak már eleve Blaskó pályázatát akarták támogatni, így teljesen fölösleges volt a pályáztatási eljárás. Legfőbb érvük a jelenlegi direktor mellett a szakmai szempontok helyett pusztán az volt, hogy Blaskó tudja megtartani a színház gazdasági stabilitását. Ennek cáfolatára a szerdai sajtótájékoztatón Mirkóczki bemutatta a színház október 20-án leadott, kézzel kitöltött és szerinte meglehetősen hiányos elszámolását, amelyet a polgármester szerint az önkormányzat költségvetési osztálya vissza is küldött. Szeptembertől a Városházán nem is ellenjegyzik a színház által kötött szerződéseket, mert a városvezető szerint nincs mögöttük fedezet. 

 

 

A polgármester leszögezte: ha az Emmi ragaszkodni fog Blaskó Balázs kinevezéséhez, akkor az önkormányzat "el fogja engedni" a Gárdonyi Géza Színházat, azaz kezdeményezik, hogy a minisztérium legyen a teátrum egyedüli fenntartója. "Ilyen cirkusz után milyen együttműködés lehetne a színházigazgató és az önkormányzat között" - tette fel a kérdést Mirkóczki.

 

A Fidesz egri frakcióvezetője, Oroján Sándor Facebook-oldalán igyekezett cáfolni Mirkóczi állításait. Szerinte nem Szőcs Arturé volt a legjobb pályázat, mert ezt hivatalosan közölte is az Emmi a polgármesterrel és ezt igazolja az ülés jegyzőkönyve is. Az sem igaz Oroján szerint, hogy a szakmai bizottság delegáltjai eleve Blaskót akarták, hiszen "eleve képtelenség lett volna nem minisztériumi delegáltakra vagy épp a színházi szakszervezet embereire pressziót gyakorolni".

 

Oroján szerint az sem igaz, amit Mirkóczki sajtótájékoztatóján állított, hogy a színházi dolgozók kora délután a Városházára eljuttatott petíciójához (amely Blaskó Balázs mellett áll ki) sokan csak azért csatlakoztak, mert Oroján és Blaskó nyomást gyakorolt az aláírókra és a színház gazdasági összeomlásával, tömeges elbocsátásokkal riogatták őket. A fideszes politikus kijelentette: "A polgármester most azt hazudja a saját képviselőinek is, hogy az állam átveszi a színházat, avagy finanszírozza úgy is, hogy a polgármester szerződést szegett, és hazug módon sorozatban vádolta a kormányt. Mindkettő képtelen feltételezés. Ha kinevezik holnap Szőcs Arturt, elveszik a városnak küldött támogatás, a színházat le kell építeni, dolgozókat kell elbocsátani." - írta a frakcióvezető.

 

Az egri közgyűlés holnap határoz Szőcs Artur igazgatói kinevezéséről, miután a Városimázs Bizottság hétfőn nem támogatta Blaskó Balázs direktor pályázatát.

 

(Fotók: Domán Dániel)

Politikai döntés született a Gárdonyi igazgatójáról, az egri képviselők véleményét lesöpörték

Mirkóczki Zita és Berecz Mátyás alpolgármester kisebbségben voltak a pályázatokat elbíráló bizottságban. Egyelőre titkolniuk kell, ki nyert. Bár a bizottság szerdán megállapította, hogy szakmailag mely pályázók a legalkalmasabbak a Gárdonyi Géza Színház igazgatói posztjára, végül politikai döntés született - közölte csütörtök délelőtt az egri Városháza előtt Mirkóczki Zita, Berecz Mátyás alpolgármesterrel tartott közös sajtótájékoztatóján.

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló