2021. november 28., Stefánia

Eger ügye

Politikai döntés született a Gárdonyi igazgatójáról, az egri képviselők véleményét lesöpörték

2019.11.30. 00:00

Mirkóczki Zita és Berecz Mátyás alpolgármester kisebbségben voltak a pályázatokat elbíráló bizottságban. Egyelőre titkolniuk kell, ki nyert.

 

Bár a bizottság szerdán megállapította, hogy szakmailag mely pályázók a legalkalmasabbak a Gárdonyi Géza Színház igazgatói posztjára, végül politikai döntés született - közölte csütörtök délelőtt az egri Városháza előtt Mirkóczki Zita, Berecz Mátyás alpolgármesterrel tartott közös sajtótájékoztatóján. Mint az Egri Ügyek is beszámolt róla, az Egységben a Városért frakciójának két önkormányzati képviselője szólhatott bele csak Eger részéről a Gárdonyi igazgatói pályázatait elbíráló bizottság döntésébe.

 

 

A döntőbizottság kilenc tagú, amelybe négy főt delegál az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) szakmai tanácsadó testülete, a Színházművészeti Bizottság, egy főt maga az EMMI, két főt a színház szakszervezete, illetve két főt az önkormányzat. Vagyis a minisztérium embereinek abszolút többsége volt a testületben. Azonban az új direktor személyéről végül Eger közgyűlése dönthet. Ha viszont az egri képviselők elutasítják a bizottság jelöltjét, akkor Kásler Miklós emberi erőforrások miniszterének és Mirkóczki Ádám egri polgármesternek kell külön megegyeznie a Gárdonyi igazgatójáról. Ennek hiányában az állami támogatást nem folyósítják a színháznak.

 

A sajtótájékoztatón elhangzott, maratoni volt a bizottsági ülés, minden pályázót meghallgattak és kérdezni is lehetett tőlük. Azonban a bizottság által jelölt pályázó személyét nem árulták el az egri képviselők, ugyanis titoktartási nyilatkozatot irattak alá velük. Legkorábban két múlva, az illetékes önkormányzati bizottság ülésén, illetve a beérkező előterjesztésben ismerhetjük meg a választott nevét.

 

Az Egységben a Városért képviselői hozzátették: a frakció elé viszik az ügyet, és mindenképpen az egriek fognak dönteni saját színházuk vezetőjéről.

 

 

Politikai nyomás van a Gárdonyi Géza Színház igazgatóválasztása kapcsán - INTERJÚ

Az önkormányzat két delegáltja szólhat bele az egri színház igazgatói pályázatainak elbírálásába, de a kormányoldalé a többség. Berecz Mátyás alpolgármester látja a politikai erővonalakat. Mirkóczki Zita szerint fiatalításra, több diplomás színészre és felnőtt bérletesre lenne szükség. Heten pályáznak a Gárdonyi Géza Színház igazgatói székére.

 

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló