2022. január 26., Vanda Paula

Eger ügye

#eger #ellenzéki összefogás #fudan egyetem #népszavazás #álláskeresési járadék

Szignógyűjtés az ellenzéki népszavazáshoz: ekkor és itt lehet aláírni Egerben az ünnepek között

Barna Benedek 2021.12.27. 14:18

Hétfő reggelre országosan több mint 50 ezer aláírás jött össze, és a napokban folytatják a gyűjtést.

 

A napokban elkezdték az aláírásgyűjtést az ellenzék népszavazási kérdéseihez, amelyeket még a nyáron Karácsony Gergely főpolgármeser nyújtott be. Ezek a kérdések így hangzanak:

 

– Egyetért-e Ön azzal, hogy az álláskeresési járadék folyósításának leghosszabb időtartama 270 nap legyen?

– Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a Fudan Hungary Egyetemért Alapítványról, a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány részére történő vagyonjuttatásról szóló 2021. évi LXXXI. törvényt?

Az ugytudjuk.hu most azt írja, hogy ellenzéki forrásból úgy értesültek a hétfő reggeli adatok szerint már 55 ezer aláírást gyűjtöttek össze az ellenzéki pártok. A népszavazáshoz kérdésenként 200 ezer hiteles szignóra lesz szükség, ennél viszont valamennyivel többet kellene leadniuk az ellenzéki pártoknak, hogy biztosan meglegyen a megfelelő mennyiségű aláírás (nem fogadják el ugyanis az aláírást, ha az adatokat pontatlanul adták meg, ami gyakran előfordul). A Népszava cikke szerint ha biztosra akarnak menni a pártok, kérdésenként nagyjából 250 ezret kellene leadniuk.

 

Az egyesült ellenzék célja, hogy január közepére összegyűljön a kellő számú szignó. Azért szeretnék minél hamarabb leadni az aláírásokat, mert a hivatalok időhúzásba kezdenek, elérhetik, hogy az ellenzéki népszavazást csak a választások után lehessen megtartani, ne azzal egyidőben (a Nemzeti Választási Iroda az aláírások hitelesítésével akár 60 napot is eltölthet, és a hitelesítést pedig még mindig meg lehet támadni, a jogorvoslati határidő pedig 10 nap).

 

Karácsony után, a két ünnepközött is folytatják az aláírások gyűjtését, az aktuális helyszíneket és időpontokat a menjunktovabb.hu listázzák. Egerben a napokban több alkalommal is lehetőség lesz aláírni a Sas úton, a Vallon utcán, a Dobó téren vagy a Törvényház utcában: 

aláírás

(Kép forrása: Mirkóczki Zita / Facebook; Indexfotó: pixabay.com – Képünk illusztráció)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló