2024. április 13., Ida

Eger ügye

#eger #nyitrai zsolt #választások #mirkóczki ádám #oroján sándor

El tudja-e adni Nyitrai Zsoltot harmadszor is a Fidesz Egerben 2022 tavaszán?

Molnár Richárd 2021.01.05. 20:30

Megpróbáltunk utánajárni, mennyire elégedett a kormánypárt a 2019-es egri önkormányzati fiaskó után a térség gazdájának számító parlamenti képviselőjével, Nyitrai Zsolttal. Hivatalos megkeresésünket durván visszaverték, de a háttérből sikerült néhány érdekes információhoz jutnunk a Fidesz belső viszonyairól.

„A mosógépet könnyebb eladni, mint téged” – mondta Orbán Viktor miniszterelnök még 2018 februárjában a kamera előtt Nyitrai Zsoltnak, a Fidesz akkori (és jelenlegi) országgyűlési képviselőjének Egerben, amikor besegített neki a 2018-as országgyűlési választások kampányában. Nem tudni, pontosan mire gondolt az egyik választópolgár lakása előtt állva a kormányfő, de valószínűleg elégedetlen lehetett a politikus kampányteljesítményével. Bár 2014-ben – a Fideszben 1994 óta politizáló, 2002 óta listáról háromszor is a parlamentbe jutó, 2016 óta miniszterelnöki megbízottként is dolgozó – Nyitrai magabiztosan nyerte Heves megye 1. számú választókerületét (azaz Egert és tágabb térségét) az egyfordulóssá tett választáson, azonban Orbán a kampányokban általában a “billegő körzetekbe” szokott ellátogatni. A módszer bevált, a 2018-as választáson Nyitrai csaknem abszolút többséggel szorította – négy év után ismét – a második helyre az akkor még a Jobbik színeiben induló képviselőjelöltet, Mirkóczki Ádámot.

 

Nyitrai Zsolt legutóbbi választási győzelme estéjén. Fotó: Nyitrai Zsolt Facebook-oldala
Nyitrai Zsolt a legutóbbi választási győzelme estéjén. Fotó: Nyitrai Zsolt Facebook-oldala

 

A vesztes azonban másfél év múlva váratlan revansot vett, bár nem közvetlenül: az ellenzéki pártok (belátva a külön indulás reménytelenségét) beálltak Mirkóczki Ádám polgármester-jelöltsége mögé a 2019-es önkormányzati választáson, aki győzött is, az ellenzék által támogatott Egységben a Városért Egyesület pedig az egri közgyűlési többséget is elhódította a Fidesztől. Ugyan az ellenzéki összefogás számos magyar megyeszékhelyen győzelmet aratott, vagyis a kormánypárt elleni, országos protestszavazássá változott a helyhatósági voksolás, azonban Orbán sosem szereti a magyarázkodást.

 

Egyeduralkodó

 

Eger és térsége ennek ellenére napjainkban is egyértelműen Nyitrai “birodalma”: neki felelnek és tartoznak elszámolással a kormánypárttal és a kormánnyal egyaránt jó kapcsolatokra törekvő polgármesterek, önkormányzati képviselők, állami és települési tisztségviselők, cégvezetők vagy éppen vállalkozók. Hiába volt Habis László Eger polgármestere 2006-2019 között a Fidesz-KDNP színeiben, Nyitrai beleegyezése nélkül szinte alig születhettek fontos döntések a városban. Tehát a politikus beágyazottsága, kapcsolatrendszere smár-már megkerülhetetlen.

 

Egy forrásunk szerint tovább erősíti Nyitrai pozícióit, hogy a Fideszt “káderhiány” sújtja, azaz egyre kevesebb potens és tehetséges, a politikai nagyüzemre száz százalékosan felkészült, lehetőleg 50-60 év alatti személyt találnak a párt környékén, akit “eladhatnak” a nagypolitikában és aki vállalja, hogy “bepiszkolja a kezét”. Azaz például arccal beleáll a legdurvább kampányokba is. Egerben egyelőre csak Oroján Sándor, az egri Fidesz frakcióvezetője felel meg ezeknek a kívánalmaknak, csakhogy rá a városi politikában van szükség. Más kihívót nem igazán látni, Nyitrai helyzete így biztosnak tűnhet.

 

Egy másik forrásunk szerint Nyitrai pozíciója tényleg szilárd, a pártközpont “10-es skálán 9-es” fokon elégedett a képviselő munkájával, ami elsősorban abból fakad, hogy az a munkát, amit a kampányban és “békeidőben” elvártak Nyitraitól, maradéktalanul el is végezte. Budapest, pontosabban az országos vezetés felől nézve az is elégedettségre ad okot, hogy nincsenek belső, hatalmi konfliktusok a Fideszben sem egri, sem Heves megyei szinten. Egerben ugyanis jellemzően mindig “sok volt a balhé” a jobboldalon, klikkesedés zajlott, kizárások történtek. Nyitrai Zsolt érkezésével azonban ezek a belviszályok megszűntek a helyi pártszervezetben. “Ez nagyon fontos politikai eredmény, a központnak az a legfontosabb, hogy a csapat egy irányba húzzon” – jellemezte a képviselő megítélését forrásunk, aki szerint felülről biztosan nem fognak váltást szorgalmazni 2022-ig. A pártban Nyitrai lobbierejének tudják be egyébként az M25-ös ebben a formában, a 2020-as határidőre történt megvalósulását.

 

Kérdésünkre, hogy a 2019-es önkormányzati választási fiaskó mennyiben rontotta Nyitrai képviselő-jelölti esélyeit 2022-re, a politikus ügyeire rálátó forrásunk azt mondta: a Fideszben alapvetően azt nézik, hogy a “meló meg lett-e csinálva”, azaz az elvárt kampányteljesítmény megvalósult-e. Ez a szempont független az eredménytől, sok településen, ahol 2019-ben a kormánypárt nyert, a helyi szervezet egyáltalán nem teljesített jól a pártközpont szerint. “Azt nézik, hogy megtettél-e mindent, vagy van-e valaki, aki még inkább megtenne mindent” – jellemezte forrásunk a párt filozófiáját.

 

Billeghet a trón?

 

Azonban 2022-ben alapvetően változnak meg a viszonyok 2018-hoz képest. Az egy és negyedév múlva esedékes országgyűlési választásokon ugyanis az ellenzéki pártok már nem indulnak külön, hanem a 2019-es receptet fogják alkalmazni: minden egyes választókerületben, így Egerben is egyetlen, közös képviselőjelöltet fognak állítani. 2018-ban Nyitrai az elért szavazati arányával (46,44 százalék) csak 7,2 százalékkal előzte meg a második helyezett Mirkóczki Ádámot (39,22 százalék), a Jobbik jelöltjét, akit a harmadik helyen a DK-s Kertészné Kormos Noémi követett (6,76 százalék), a negyediken pedig az akkor még LMP-ben politizáló Komlósi Csaba (3,25 százalék).

 

Vagyis, ha a mai tudásunk szerint 2022 tavaszán a Jobbik, a DK, az LMP, valamint az MSZP és a Momentum közös egyéni képviselőjelöltet állít, akkor (ha feltételezzük a 2018-os voksok összeadhatóságát, tehát ha csak egy jelölt lett volna Nyitrai ellenfele) a fideszes képviselő könnyen vereséget szenvedhet. Ez azért sem vad feltételezés, mert 2019-ben sem vetett gátat az ellenzéki összefogás egri győzelmének, hogy a korábban a szélsőjobboldalon kalandozó Jobbik szövetséget kötött a gyurcsányista DK-val, a régi parlamenti pártok leváltását hirdető LMP és Momentum pedig összebútorozott az MSZP-vel.

 

OV_Eger
2022-ben is elkél majd a vezér segítsége? Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala

 

Féknyúz!

 

Az mindenesetre biztos, hogy Nyitrai nem várja feltett lábakkal 2022-t, ezt jelzi az Egerben nagy port kavart, ám rövidre sikeredett “idegenező” kampány, amely lényegében újraértelmezte a “migránsozás” fogalmát a helyi politikában azzal, hogy számonkérte az önkormányzaton a nem egri származású, illetve nem Egerben lakó vezető tisztségviselők kinevezését. Ennek keretében ez egri születésű, felnőtt élete jelentős részét Egerben töltő Mirkóczki Ádám polgármesterből is idegen lett a Fidesz értelmezésében.

 

Nyitrai legutóbb lelkes Facebook-posztban értékelte hatalmas sikerként az egri vár panorámaliftjére kapott 600 millió forintos állami támogatást, azt azonban nem fejtette ki, hogy eközben 2021-ben másfél milliárd forintot is bukhat Eger az iparűzési adó mértékének, az Orbán-kormány által elrendelt megfelezése miatt. A kormánypárti országgyűlési képviselők lobbiereje (ha volt ilyen) lényegében az egész országban csődöt mondott az adóelvonással, kivéve persze ott, ahol a Fidesz-vezette megyei jogú városok bőséges, év végi kormányzati ajándékkal vigasztalódhattak az őket is érintő elvonás miatt. Az, hogy Eger állami kompenzációt kap, biztosnak tűnik Oroján Sándor nyilatkozata alapján, a kérdés csak az, hogy mennyit és mikor.

 

Megpróbáltunk közvetlenül is megtudni valamit Nyitrai Zsolttól annak kapcsán, hogy tervez-e újraindulni a Fidesz-KDNP képviselőjelöltjeként 2022-ben, ám érdeklődésünket nem tolerálta a kormánypárti politikus, elővette az ilyenkor szokásos kormánypárti „fortélyt”. “Tekintettel arra, hogy az Egri Ügyek a baloldal által finanszírozott helyi propaganda lap, egy álhírgyár, amelyet nem lehet komolyan venni, ezért Képviselő Úr nem nyilatkozik Önöknek” – reagált munkatársán keresztül Nyitrai.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló