2024. február 24., Szökonap

Eger ügye

#eger #digitális tanrend #érettségi #andrássy györgy középiskola

Iskolanyitás előtt lesz kisérettségi az Andrássy Gimnáziumban, egy szülő levélben tiltakozik

Molnár Richárd 2021.04.12. 14:18

Bár a 9-12. évfolyamokon május 10-ig nem lehet jelenléti oktatást tartani, az egri intézményben szóbeli számonkérést tartanak. Rozmán Éva igazgató az Egri Ügyeknek azt mondta: minisztériumi rendelkezés teszi lehetővé a vizsgát.

Felháborodott levelet kaptunk egy szülőtől, akinek gyereke az egri Andrássy György Katolikus Közgazdasági Technikum, Gimnázium és Kollégium tanulója. A szülő úgy értesült, hogy bár a kormány döntése értelmében a magyar középiskolásoknak nem kezdődik meg a jelenléti oktatás (az általános iskolásokkal ellentétben) április 19-én, csak május 10-én, ennek ellenére a 10. és a 11. évfolyam osztályai számára kötelező, személyes jelenléttel járó feleltetés lesz a katolikus egyház (pontosabban az Egri Főegyházmegye) fenntartásában működő iskolában április 21-én és 22-én.

 

A szülő szerint az iskola elzárkózott az online lebonyolítás lehetőségétől, pedig a szóbeli érettségiket sem véletlenül halasztották el. Úgy vélte, a vizsga ellentétes a jogszabályokkal, továbbá felelőtlenség a megtartása a járvány harmadik hullámának kellős közepén.

andrássy1

Telefonon beszéltünk az ügyben az Andrássy igazgatójával, Rozmán Évával, aki elmondta: az iskola többcélú, szakképző intézményként az Innovációs és Technológiai Minisztérium rendelkezései alá tartozik. A szakképzésben történő oktatás online módon, május 10-ig történő meghosszabbításának döntése után még nem jelent meg újabb egyedi miniszteri határozat, amely tiltaná az érettségik szempontjából fontos kiscsoportos felkészítőket, konzultációkat. Vagyis egyelőre lehetséges a "kisérettségi" vizsgák megtartása a 10. és a 11. évfolyamon.

 

– Eredetileg arra készültünk, hogy a középiskolák is április 19-én nyitnak, ezért tettük a tizedikes osztályok számára a számonkérés napját, magyar nyelv és irodalom tantárgyból április 21-re, a tizenegyedikesek számára pedig a történelem tantárgyból április 22-re. Miután kiderült, hogy május 10-én nyithatunk, kikértem a szaktanárok véleményét arról, hogy halasszuk-e május 10. utánra a kisérettségit. Ők egybehangzóan állították, hogy a diákok már a második félév eleje óta április végi vizsgaidőpontra készültek, továbbá sokan annyira le vannak kötve (például nyelvvizsgára is készülnek), hogy a májusi időpont miatt kezelhetetlenül feltorlódnának a kötelezettségeik – mondta el Rozmán Éva, aki kérdésünkre amellett érvelt, hogy nagyon fontos a diákok érdekében megtartani a kisérettségit, amely tavaly tavasszal elmaradt.

– A kisérettségi célja, hogy ne az érettségi legyen az első éles, szóbeli vizsgaszituáció, amelybe a diákok kerülnek. Így megtanulhatják, hogyan sajátítsanak el nagyobb tananyagot, hogyan szedjék össze a gondolataikat és adják elő a tanultakat – tette hozzá az igazgató.

Kérdésünkre elmondta, a döntéséről tájékoztatta a szülői munkaközösséget is, ahonnan egyelőre nem érkezett tiltakozás. A 10.-es és 11.-es diákönkormányzattal is közölte a döntést, ám a diákok részéről nem mindenki örült, bár a többségnek Rozmán szerint szüksége van a jelenléti számonkérésre.

andrássy2

– A digitális oktatás rendkívüli nehézségeket okoz a tanároknak és a diákoknak egyaránt. Ennek ellenére vannak becsületes diákok, akik keményen dolgoznak és készülnek. Sajnos azonban vannak olyanok, akik igyekeznek kikerülni a tanárok látóköréből, és vannak olyanok is, akiknek nagy szükségük van a tanári felügyeletre és motiválásra. Igazgatóként azt tapasztalom, hogy soha nem találkoztam még ennyi, a szociális elszigeteltségtől szenvedő, mentális és tanulási problémákkal küzdő diákkal, mint a digitális tanrend bevezetése óta – közölte az igazgató, aki kérdésünkre hozzátette: az Andrássy tanárai részéről még nem jelezte felé senki, hogy ellenezné a kisérettségit, illetve a jelenléti oktatás bevezetését.

 

Rozmán Éva elmondta, a biztonság érdekében külön napon tartják a két évfolyam vizsgáját, és az adott osztályokból egyszerre legfeljebb 15-en tartózkodhatnak majd az iskola területén. A feleletek során a termekben legfeljebb két tanár és három diák tartózkodhat majd, utóbbiak közül egy felel, kettő pedig a kihúzott tétel alapján közben felkészül, jegyzetel. Emellett a bejáratnál mérnek majd testhőmérsékletet, továbbá helyeznek ki fertőtlenítőszereket is. Az igazgató hozzátette: "Amennyiben a kérdéses időpontig a szakképzésért felelős miniszter másként rendelkezik, módosítunk terveinken."

Pénteken közölték, hogy a 9-12. évfolyamban csak május 10-én térnek vissza jelenléti oktatásra. Az erről szóló bejelentésében a köznevelési államtitkár a hat- és nyolcosztályos intézményekre nem tért ki, az Emberi Erőforrások Minisztériuma ugyanakkor a 24.hu megkeresésére közölte, hogy a hat- és nyolc évfolyamos gimnáziumok 5-8. évfolyamai a jelenlegi tervek szerint az általános iskolásokkal együtt térnek vissza a jelenléti munkarendhez – azaz egyes középiskolák nyitni fognak.

(Fotók forrása: ekszi.hu, eger.egyhazmegye.hu)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló