2023. február 8., Aranka

Eger ügye

#egerplusz #eger #minczér gábor #méhlegelő

Egerben is lesznek méhlegelők: több mint 16 ezer négyzetméteren nyílhatnak vadvirágok városszerte

Kovács Dávid 2022.04.08. 10:34

Már azt is tudhatjuk, hol lesznek ilyen vadvirágos foltok a városban. Csak arra figyeljünk: ha szándékosan magasra hagyott növényzetet látunk, ne kaszáljuk le!

 

Egerben is elkezdődött a méhlegelők kialakítása, összesen 16.367 négyzetméternyi területen jön majd létre vadvirágos rét a városban – közölte Minczér Gábor alpolgármester az Egerinfo.com oldalon keresztül.

 

Mint bizonyára sokan tudják, a méhlegelők olyan területek, ahol tervezetten nem vagy a megszokottnál jóval ritkábban nyírják, kaszálják a növényzetet. Világszerte egyre több ország nagyvárosa indít olyan kezdeményezéseket, amelyek a városi élettereket a méhek számára is élhetőbbé teszik. A budapesti kezdeményezés, a Vadvirágos Budapest program például országos ismertségre tett szert, miután néhány fidelitasos fiatal motoros kaszákkal esett neki egy vadvirágos programra kijelölt területnek a fővárosban – az esetről az Egri Ügyek is beszámolt.

Az új szemléletű zöldfelület-gazdálkodás során parki gyepfelületeken jelöl majd ki olyan foltokat a Városgondozás amelyeket az évi 5-7 kaszálásával szemben csupán 1-3 kasználnak majd le. A kaszálások számát a csapadék mennyisége határozza majd meg

– nyilatkozta az egri méhlegelők kapcsán Minczér Gábor.

 

Az önkormányzati közlése szerint a Városgondozás a vadvirágos rétként fenntartandó területeket a kaszálásokkor nem érinti, kihagyja, azaz egy-egy kaszálatlan folt marad majd a park pázsitján, ahol a pázsitfüvek és a kétszikűek is háborítatlanul növekedhetnek. Az alpolgármester hozzátette: a kevesebb kaszálás miatt a területen olyan vadvirágok is meg tudnak erősödni, virágozni, mint a zsályák, a boglárkák, az ibolyák, a habszegfűk, a lednekek és más pillangósvirágúak.

 

A vadvirágos réteket az önkormányzat és a Városgondozás három alkatagória szerint jelöli ki, illetve telepíti majd:

 

► lesznek új telepítésű rétek az Olasz utca – Cifrakapu utca sarkán, valamint a Szépasszony völgyben;

felülvetéses módszerrel vadvirágos rétet hoznak létre a Rákóczi út és a Bükk sétány közelében;

► valamint a meglévő növényzet meghagyásával is születnek majd vadvirágos rétek a városban.

 

Minczér közlése szerint utóbbiból lesz majd a legtöbb a városban, egészen pontosan a következő területeken:

 

  • Lidl bevásárlóközpont – Mátyás király út
  • a K2-es úton, a körforgalom mellett
  • Zöldfa utca
  • Egri csillagok utca
  • Joó János utca
  • Tátra utca – Koszorú utca közötti zöldterület
  • Bervai út melletti terület
  • Kőkút úti forrás környéke.

A vadvirágos rétek városi kaszálóként a növény- és az állatvilág változatosságát is növelik. A kevésbé bolygatott zöldfelületek a méhek mellett a lepkék, a katicák, a szöcskék és a kabócák számára is élő- és táplálkozóhelyet biztosítanak, amelyek pedig olyan énekesmadarak számára jelentenek táplálékot, mint a füzikék, a poszáták, a cinegék, a rigók, a csuszkák és a pintyek.

 

(Indexkép: Kránitz József / Facebook)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló