2021. december 7., Ambrus

Eger ügye

#egerplusz #eger #kiállítás #egri érseki palota turisztikai és látogatóközpont

Gobelinangyalok érkeztek Egerbe: különleges tárlat nyílt az Érseki Palotában – VIDEÓ

Barna Benedek 2021.11.16. 15:26

Péreli Zsuzsa Kossuth-díjas magyar képzőművész munkáit állították ki.

 

Péreli Zsuzsa, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas és Munkácsy Mihály-díjas magyar képzőművész, kárpitművész gobelin műveiből nyílt időszaki kiállítás az egri Érseki Palotában.

 

A tárlatot Ternyák Csaba érsek nyitotta meg november 12-én. Az Egri Főegyházmegye beszámolója szerint az érsek a most kiállított gobelinangyalokról szólva úg fogalmazott:

Az egész életünket átszövi az angyalok jelenléte, talán nem is tudjuk, mennyi bajtól védenek meg bennünket. Péreli Zsuzsa kiállítása bennünket is kinyit arra a világra, ahol Isten angyalai élnek és ezek az alkotások hozzásegítenek, hogy új dimenziókat fedezzünk fel földi világunkban és önmagunkban. Művei talán még a kételkedőkben is megnyitnak egy ösvényt a spirituális felé

 

Péreli Zsuzsa pályája a 70-es évek derekán indult, és számos egyéni és csoportos tárlat után, a külföldi alkotók közül elsőként neki adatott meg, hogy 2001-ben önálló kiállítást rendeztek munkáiból a gobelin fővárosában, a franciaországi Aubusson-ban. Életműve arról tanúskodik, hogy a gobelin ezer és ezer új lehetőséget hordoz, elgondolkodtat, érzelmet közvetít. A kortárs kárpitművészet megújítójaként számos témát feldolgozott. A most megjelenített angyalok életünk krízishelyzeteiről tanúskodnak.

Ezek az angyalok jelek. Nem az Újszövetség és nem a templomok angyalai, hanem a hétköznapi emberek angyalai, akik figyelmeztetnek bennünket bizonyos helyzetekben és főleg tudatosítják bennünk, hogy léteznek

– mondta a Szent István Televízió kérdésére az alkotóművész.

 

A megnyitón közreműködött Tolcsvay László Erkel-díjas zeneszerző, előadóművész, Péreli Zsuzsa férje, aki már második alkalommal lépett fel Egerben az Érseki Fiúkórussal együtt.

A kiállítás 2022. március 19-ig tekinthető meg.

Szeretné sok-sok gyönyörű fotót látni Egerről? Találkozzunk az Eger a legszebb város oldalunkon is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló