2024. június 18., Arnold Levente

Eger ügye

#elkerülő út #közgyűlés #helyi népszavazás #ignácz balázs #főispán

Egri elkerülő út: helyi népszavazási kezdeményezést nyújtottak be!

Csarnó Ákos 2023.01.19. 22:35

Az egri elkerülő út ügye – most már nyugodtan mondhatjuk, hogy kálváriája – nem ért véget a főispáni ledorongolással. A csütörtöki napon ugyanyis helyi népszavazási kezdeményezést adott le egy egri polgár Eger jegyzőjénél. Korábban felmerült a kérdés, hogy tartana Eger egy helyi népszavazást a kérdésben. A kezdeményezésről az alábbiakban adunk tájékoztatást:

A mai napon, 2023. január 19-én népszavazási kezdeményezést adtam be Eger Város Jegyzőjének az Egri Elkerülő Út tárgykörében.

 

A kezdeményezést az utóbbi hetek hónapok történései miatt kellett elindítanom.


Mint ismeretes, az egri elkerülő út nyomvonal változatai közül a belső, több ezer ember életét tenné tönkre. Ellenben a külső és általunk támogatott nyomvonal, a lakóházaktól kellő távolságban futna, a légszennyezés is kikerülhetne Egerből. Elenyésző, kb. 20 másodperc autós távolságra lenne a tervezett két nyomvonal egymástól.

 

Az ügyben 2600 támogató aláírást gyűjtöttünk a külső elkerülő út megépítését kérve Magyarország Kormányától illetve a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt-től.


Mivel a Kormányhivatal gyakorlatilag megsemmisítette az Eger Városi Közgyűlés döntését, mellyel a képviselők mellénk álltak, egyre kisebb az esélyünk arra, hogy ésszerű döntést kapjunk a hamarosan döntést hozó Tervtanácstól úgy, hogy figyelembe is vegyék a kérésünket.

A népszavazást az alábbi három kérdésben kérem:

 

"Egyetért-e Ön azzal, hogy Eger város közlekedési gondjainak enyhítése érdekében Eger Megyei Jogú Város Közgyűlése a településrendezési eszközök módosítása során támogassa a 25. számú főút, Eger elkerülő szakasz megvalósítását?”

 

"Egyetért-e Ön azzal, hogy az Eger belvárosát keleten elkerülő út nyomvonalváltozatai közül a településrendezési eszközök módosítása során kizárólag azt támogassa Eger Megyei Jogú Város Közgyűlése, amely úgynevezett külső nyomvonalként az egri 0589/2 hrsz-ú ingatlanon halad keresztül, és amely az Újsor utcától, az Íj utcától és a Nagy-Eged utcától légvonalban legalább 500 méter távolságra húzódik?”

 

„Egyetért-e Ön azzal, hogy Eger Megyei Jogú Város Közgyűlése készíttessen megalapozó közlekedési tanulmánytervet a 25. számú főút, Eger elkerülő szakasznak Eger belterületét nyugati irányból elkerülő nyomvonaláról?”

 

Eger, 2023. 01.19.

Kovács-F. László

népszavazást kezdeményező egri választópolgár

A feltett kérdések esetében kérdés, hogy „átmennek-e” szűrőn. Ez azt is jelenti, hogy ha "átmegy" akkor legalább 8-10 ezer érvényes támogatót kell összegyűjteni a kezdeményezőknek. De az már nagyon izmos véleménynyilvánítás.

 

 

 

A hír forrása a Kerülje el Egert az elkerülő út! közösségi csoport.

 

Az egri elkerülő út ügyében született írásaink ide kattintva találhatók meg.

 

indexkép: Getty Images

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló