2023. március 30., Zalán

Eger ügye

#eger #egri vár #szép-bástya #omlás

Támfalomlás az egri várban: megkezdték a kárelhárítást

2021.02.26. 13:06

A szükséges tervezést követően felkérték a kivitelezőt a munkálatok azonnali megkezdésére.

Február 17-én omlott le egy 20 méteres szakaszon az egri vár Szép-bástyájának támfala, vélhetően a sok csapadék és a fagyás miatt. Személyi sérülés szerencsére nem történt, de a helyszínt azonnal lezárták és elkezdődött a károk felmérése.

 

Pénteken a polgármesteri hivatal arról tájékoztatta portálunkat, hogy a megkezdődött a kárelhárítás. Az Egri Ügyekhez eljuttatott közlemény szerint az időközben elkészült kárelhárítási terv alapján az önkormányzat felkérte a szakkivitelezőt az állagmegóvási munkálatok azonnali megkezdésére. Arra nem tért ki a sajtóközlemény, hogy a tervek szerint várhatóan meddig tart majd a kárelhárítás.

 

Mirkóczki Ádám polgármester a napokban azt is bejelentette, hogy a Szép-bástya támfalának múlt heti leomlása miatt Eger önkormányzata nem pályázik állami támogatásra, hanem inkább bírósági úton találja meg a felelősöket és fizetteti ki velük a helyreállítás költségeit. Ugyanis – mint mondta – a rendelkezésre álló dokumentációból egyértelműen kiderült: valaki vagy valakik hibát követtek el a Szép-bástya felújítása, illetve karbantartása, ellenőrzései során.

 

Az omlás utáni állapotok a Dobó István Vármúzeum által közzétett videón:

 

 

(Indexfotó: Dobó István Vármúzeum)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló