2021. december 7., Ambrus

Eger ügye

#eger #mirkóczki ádám #bíróság #vizsgálat #szép-bástya #omlás #statikus

Nem kér a vis maiorból Eger, inkább bírósági úton találják meg a Szép-bástya omlásának felelőseit

Molnár Richárd 2021.02.23. 12:26

Mirkóczki Ádám bejelentette: a dokumentumok bizonyítják, hogy nem az önkormányzat hibázott, sem a 2016-os átadás előtt sem utána. A polgármester egyetlen fillér egri vagy állami közpénzt nem akar bevonni a kártalanításba, a felelősöknek kell majd fizetnie.

Eger önkormányzata úgy döntött, hogy a Szép-bástya támfalának múlt heti leomlása miatt nem pályázik az előre nem látható okokból bekövetkező károkra szánt állami támogatásra az úgynevezett vis maior keretből, hanem inkább bírósági úton találja meg a felelősöket és fizetteti ki velük a helyreállítás költségeit –
jelentette be Mirkóczki Ádám keddi sajtótájékoztatóján a Városházán.

 

Az egri polgármester döntését azzal magyarázta, hogy ha sikeresen pályáznának, akkor is legfeljebb csak a helyreállítási költségek 70 százalékát kaphatnák meg, vagyis a költségek 30 százalékát az önkormányzatnak kellene állnia. Ráadásul az eddig átnézett, az önkormányzat rendelkezésére álló dokumentációból egyértelműen kiderült: valaki vagy valakik hibát követtek el a Szép-bástya felújítása, illetve karbantartása, ellenőrzései során. Így pedig a vis maior keretből valószínűleg nem is kapna pénzt a város, mivel teljesen világos, hogy emberi mulasztás történt.

Nem fogjuk sem állami, sem önkormányzati pénzből elkendőzni mások felelősségét. Ez a világ megszűnt. Nem az a polgármester vagyok, akinek van egy piros telefonja, amelyen felhívhatnak egyes gazdasági szereplők, hogy erre kérjenek. Az egri önkormányzat pénzével felelősen akarok bánni. Ezért bírósági eljárás keretében szeretnénk tisztázni, kik a felelősök, és velük szeretnénk a károkat kifizettetni. Abban nem leszek partner, hogy a könnyebb utat válasszuk a vis maior révén, ami súlyos közpénzekbe kerülne

– szögezte le Mirkóczki Ádám.

20210223_113309 (1)

A polgármester hozzátette, a vis maior előre nem látható eseményekre vonatkozik, ám a beruházás dokumentációja bizonyítja: hosszabb ideje lehetett róla tudni, és ezt az önkormányzat jelezte is a statikus felé, hogy repedések láthatóak a támfalon. Hozzátette, a csapadékvíz elvezetésével is probléma lehetett, ez is hozzájárulhatott az eseményekhez.

Ha földrengés okozza az omlást, az vis maior. Attól, hogy télen esik az eső, ami megfagy, tágul, tágítja a repedéseket és falomlást eredményez, az nem vis maior

– mondta Mirkóczki, aki kérdésre hozzátette azt is: az önkormányzat, mint megrendelő nem volt felelős sem 2016 előtt, vagyis a bástya felújítása idején, sem utána. A Városháza, illeve a Dobó István Vármúzeum felelőssége nem a műszaki kivitelezésben, hanem például az elszámolásban és a szakmai kérdésekben volt meg.

 

Az Egri Ügyek kérdésére a polgármester közölte, az ötéves garancia keretében a kivitelező és a statikus 2016-tól minden évben vizsgálta a várat, ha hibát találtak, azt javították, például fugázással. Azt viszont, hogy a repedések ellenére a statikus miért állapította meg a legutóbbi, 2020. decemberében történt vizsgálat során, hogy a bástya támfala biztonságos és nincs omlásveszély, nem tudta megmondani Mirkóczki. A városvezető szerint ez egy sokismeretlenes egyenlet, egy átfogó vizsgálat deríthet fényt az igazságra, hogy a kivitelező, az ellenőr vagy például a műemlékvédelem hibázott-e. Ennek felfedése pedig precedensértékű lehet, hiszen a Modern Városok Program keretében hamarosan egy újabb beruházás kezdődik az egri várban.

 

A polgármester hozzátette, a Szép-bástya további omlását megakadályozó munkálatokat, a bírósági eljárástól függetlenül minél hamarabb el kell kezdeni, erre már árajánlatot is kértek. Azt viszont egyelőre nem tudják, miből biztosítják a forrásokat a beruházásra.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló