2022. január 18., Piroska

Eger ügye

#szép-bástya #eger

Biztonságosnak nyilvánította a Fidesz-vezetés alatt felújított Szép-bástyát egy év végi vizsgálat

Molnár Richárd 2021.02.19. 11:52

A Vármúzeum volt igazgatója nem érti, miért őt támadja az egri Fidesz, hiszen még a Habis László vezette kormánypárti önkormányzat volt a 2016-ban zárult felújítási munkák megrendelője és felelőse. Mirkóczki Zita szerint hosszabb ideig zárva lesz a bástya és nehéz lesz pénzt szerezni az újjáépítésre.

– Nem látjuk még, milyen költségekkel jár majd a helyreállítás, és hosszabb ideig nem lesz látogatható a Szép-bástya - mondta el Mirkóczki Zita, az Egységben a Városért frakció önkormányzati képviselője az egri Városházán tartott pénteki sajtótájékoztatón, amelyen az országos média több képviselője is részt vett. Ez nem csoda, ugyanis az egri várban történt szerdai támfal-omlás híre bejárta a sajtót. 

 

Mirkóczki Zita közölte, ha a járványhelyzet javul és megszűnik a múzeumi zárlat, a turisták számára látogatható lesz a vár belső udvara, valamint a palota is. A képviselő szerint még a támfal-omlás napján járt a helyszínen a kivitelező és a tervező is, tőlük azt kérte az önkormányzat, hogy tegyenek le az asztalra egy tervet. Ebből ki kell derüljön, hogyan lehet megmenteni a bástya többi részét és milyen munkálatokra lesz szükség, azok pedig milyen költségvonzattal járnak. Mirkóczki Zita elmondta, javasolni fogják a közelmúltban átadott, szintén felújításra került Zárkándy-bástya műszaki ellenőrzését is, nehogy később hasonló problémák merüljenek fel.

vár berecz3

A képviselő szerint "elképesztően nehéz lesz forrást találni a felújításra", de a biztosítóhoz már beadta az önkormányzat a kárigényt és a kormánytól is támogatást kértek a vis maior keretből. Mirkóczki Zita hozzátette: arra szeretné kérni Eger országgyűlési képviselőjét, vagyis a fideszes Nyitrai Zsoltot, hogy tegye félre a politikai érdekeket, és álljon ki az önkormányzat mellett, illetve segítsen abban, hogy ha szükséges, az egri vár fejlesztésére érkező forrásokat át tudják csoportosítani a Szép-bástya felújítására.

 

A politikus egyúttal éles hangon reagált az egri Fidesz frakcióvezetőjének, Oroján Sándornak a politikai felelősséget firtató szavaira. A politikus ugyanis már szerdán azt pedzegette, hogy meg kell vizsgálni a jelenlegi városvezetés, továbbá a Dobó István Vármúzeum volt igazgatójának, Berecz Mátyás önkormányzati képviselőnek a felelősségét is az eseményekben. Mirkóczki Zita aljasnak, undorítónak és szánalmasnak nevezte Oroján hozzáállását, ugyanis a fideszes politikusnak csak egy dolgot kellett volna észben tartania: a felújított Szép-bástya 2016-os átadásakor ki volt a projekt gazdája és ki vezette Eger önkormányzatát.

 

A sajtótájékoztatón szintén jelen lévő, a szót átvevő Berecz Mátyás ezután elmondta, hiába vett részt a múzeum igazgatójaként a beruházás előkészítésében, a Szép-bástya projektének gazdája, a felújítás megrendelője az akkor még a Fidesz-KDNP közgyűlési többségével és Habis László polgármester által vezetett egri önkormányzat volt. Berecz elmondta, a Szép-bástya átadására, a várfelújítás első ütemében került sor 2016-ban. A múzeumnak pedig annyi köze volt a projekthez, hogy ők végezték a beruházáshoz kapcsolódó régészeti kutatásokat, de az építkezésben nem működtek közre.

vár berecz1

– Kicsit hamarabb húzta meg a ravaszt Oroján Sándor, mint kellett volna – utalt rá Berecz, hogy a fideszes politikus valószínűleg a volt alpolgármester előválasztási ambíciói miatt keverte bele őt az ügybe, bár "még fél órát szánhatott volna rá", mielőtt nyilatkozik.

 

Berecz azt is elmondta, a 2016-os átadás után minden évben történt műszaki ellenőrzés, ennek jegyzőkönyvei is megvannak. Ezek alapján megkezdik a műszaki vizsgálatok és a felelősség megállapítását, és feltárják, hogy hibázott-e valaki a beruházás során. Az Egri Ügyek ezután arról kérdezte a két politikust, hogy a vizsgálat Mirkóczki Ádám polgármester korábbi nyilatkozatában említett tényekből indul-e ki. A városvezető ugyanis azt mondta, hogy a tavaly decemberi statikai vizsgálat rendben találta a Szép-bástyát, bár voltak repedések a támfalban. 

 

Mirkóczki Zita elmondta, a kivitelező bástyára vállalt ötéves garanciája éppen januárban járt le, ezért nézte át statikus a lejárat előtt az építményt. Berecz Mátyás hozzátette: az akkori szakvélemény biztonságosnak nyilvánította a Szép-bástyát.

 

Fotók: Domán Dániel

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló