2021. május 12., Pongrác

Eger ügye

A bíróság szerint nyugodtan lehet csalónak nevezni Orojánt, az egri Fidesz-vezér fellebbez

2019.11.30. 00:00

A képviselő a polgármestert perelte be, mert szerinte Mirkóczki Ádám a megjegyzéseivel az ő személyiségi jogát, becsületét és jó hírnevét sértette.

 

Portálunk számolt be korábban arról a példátlan esetről, amikor az egri városházán Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő aláírásgyűjtő íveinek fénymásolatait és egy teljesen kidolgozott, egri választópolgárokat név szerint felsoroló Kubatov-listát találtak.

 

Az ügy komoly indulatokat gerjesztett: a január 30-i közgyűlésen Mirkóczki Ádám polgármester – nem túlzunk, ha azt mondjuk – kiosztotta a Fidesz-frakciót. A városvezető később feljelentést tett a listázás miatt, amelynek nyomán eljárást indított a rendőrség. (A nyomozást aztán októberben megszüntették, azzal az indoklással, hogy semmilyen jogszerűtlenséget nem találtak.)

 

Időközben Oroján Sándor is a bírósághoz fordult a közgyűlésen elhangzottak miatt. Első fokon a bíróság elutasította a keresetét, vagyis Oroján Sándornak és a Fidesznek tűrnie kell, amit a polgármester mondott. Megszereztük a keresetlevelet és az ellenkérelmet, a továbbiakban azokból idézünk.

 

2020. február 19-ig tartott összeszerkeszteni a keresetlevelet, amit Oroján Sándor mint felperes adott be Mirkóczki Ádámmal szemben. (Érdekesség, hogy az eljáró ügyvéd az a Csetneki Attila volt, aki egyben önkormányzati választáson képviselő-jelölt is volt, de érdekesebb, hogy a helyi választási bizottság elnöke is 2014 nyarától.)

 

Fotó: TV Eger

 

Oroján kérte a törvényszéket, hogy állapítsa meg: az alperes megsértette felperes személyiségi jogát, becsületét és jó hírnevét, amikor 2020. január 30-i közgyűlésen, nyilvánosság előtt az alábbi állításokat tette róla, őt választási csalással, bűncselekménnyel vádolva:

  

– "A Fidesz listázta Eger lakosságát. Még irodavezetők és hivatali munkatársak is névvel szerepelnek benne. Ezekben a dokumentumokban Felnémet, Almár és Berva teljes lakossága benne van, lakcímre, házszámra, névre lebontva, politikai aktivitásra 1-től 7-ig osztályozva. Ez példátlan botrány és példátlan bizonyíték arra, hogy Önök csalással szerezték a mandátumaikat."

 

– "Önök tisztességtelenül, törvénytelenül jártak el a választási kampányaikban, Önöknek innentől kezdve egy lehetőségük van: jogilag ugyan még képviselők, de morális értelemben csak egyet tehetnek: visszaadják a mandátumaikat. Önök csaltak, csak a csaló és törvénysértő megszólítás illeti Önöket, nem a Képviselő Úr vagy Képviselő Asszony."

 

– "Először is szeretném újra világossá tenni, hogy Önnek egyetlen egy dolga lett volna, hogy itt bocsánatot kér Egertől és lemond a képviselő-társaival egyetemben. Még egyszer mondom, Önök törvénytelen csalók, csalással szerezték a mandátumukat, járhatnak majd a rendőrségre."

 

– "Képviselő Úr, én annyira nem mosolyognék az Ön nevében, mert csak ez 3 év letöltendő, amit itt tartok a kezemben."

 

– "Képviselő Úr, én elhiszem, hogy Önnek nagyon fáj, ha egy törvénytelenséget lelepleznek, és annak a törvénytelenségnek nem tudom, de bizonyára élharcosa volt. Ha bizonyítékot keres, itt van. Jó nagy paksaméta, listázták az egrieket, a sajátjaikat, másokat is, mindenkit, szégyeljék magukat, továbbra is várom a lemondásukat. Ez az egyetlen morális döntés, amit megtehetnek. Az egyetlen. Semmilyen keresnivalójuk az egri közéletben és sehol az országban a közéletben, akiről bebizonyosodik, hogy ezt csinálja. Mindenki tudta, hogy ezt csinálja, most már bizonyíték is van rá. Ne aggódjon, nem engem fog a bíróság elé citálni, én megteszem a rendőrségi lépéseket, ahogy az eskümhöz méltón meg kell tenni. Majd a rendőrségen magyarázkodnak [Megj: Alperes itt jól láthatóan Felperesre mutat], addig is szeretném, ha nem az egri közéletet mérgeznék, mert ez elég ok arra, hogy soha többé ne vegyenek részt benne."

 

A keresetben kérte a felperes, hogy a bíróság tiltsa el Mirkóczkit attól, hogy a jövőben őt azzal vádolja, hogy választójoggal rendelkező állampolgárok személyes adataival élt vissza és csalt, valamint kötelezze arra az alperest, hogy a saját, Mirkóczki Ádám politikusi Facebook-oldalán az ítélet jogerőre emelkedését követő 3 napon belül távolítson el minden bejegyzést, amelyben Oroján Sándort név szerint, vagy a Fidesz-KDNP közgyűlésben mandátumot nyert frakciótagjaira utalással összefüggésbe hozza személyes adatokkal való visszaéléssel vagy csalással vádolja, vagy úgy módosítsa ezeket a posztokat, hogy azokból Oroján megnevezését vagy a rá való utalást törölje. Továbbá kérjen elnézést, és 300.000 forintot is fizessen sérelemdíjként.

 

Mirkóczki ellenkérelmében azt hangsúlyozta, hogy ő személyiségi jogokat nem sértett, Oroján Sándor jóhírnevét sértő nyilatkozatot nem tett, hanem egy konkrét, megtörtént, jól dokumentált eseményt mutatott be. Ennek függvényében a bíróság elutasította a keresetet, azonban az ellenzéki frakcióvezető megígérte, hogy nem hagyja abba és fellebbezni fog az ítélet ellen. 

 

Az egri Fidesz frakcióvezetője azt állítja, ő nem is tudja, mi az a Kubatov-lista

 

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló