2024. május 28., Emil Csanád

Eger ügye

#eger #mirkóczki ádám #szavazás #közgyűlés #polgármesteri határozatok #heves megyei kormányhivatal

Döntött az egri közgyűlés: a kormányhivatal fogja vizsgálni Mirkóczki Ádám döntéseit

Barna Benedek 2021.07.07. 18:18

Névvel szavaztak a képviselők.

Ahogy arról portálunk is beszámolt, Pápai Ákos képviselő (Mi Hazánk) előre jelezte, hogy ismét benyújtja a Mirkóczki Ádám polgármesteri tisztségről döntő javaslatát, ezúttal önálló indítványként. Ezt a szerdai közgyűlésen meg is tette.

DSC08466-1_

Az egerhirek.hu beszámolója alapján a napirendi pontok megszavazása előtt Minczér Gábor alpolgármester le szerette volna vetetni a napirendi pontok közül Pápai előterjesztését, azonban közgyűlés 6 igen 10 nem szavazattal napirenden tartotta azt, így végül ezt is tárgyalták.

 

Amikor sorra került az előterjesztés, Pápai Ákos felszólalásában arról beszélt, hogy ha most nem tesznek rendet akkor soha, majd kérte a képviselőket, szavazzanak igennel az előterjesztésére, hogy újra érdemleges témákkal foglalkozzanak.

 

A felszólalások során Farkas Attila alpolgármester rákérdezett, hogy Pápai Ákos tett-e már feljelentést Mirkóczki Ádámmal szemben. Erre a képviselő azt válaszolta, hogy még nem, és nem is az a célja, hogy a városvezetőt megsemmisítse és bíróság elé vigye, az több évig is tartana. Az ő célja, hogy rámutasson: a város jelenleg nem működik, és azt szeretné, ha következő városvezető nem lenne despotikus, együttműködő lenne. Mirkóczki Ádám ekkor megjegyezte: dicséretnek veszi, hogy a több száz, rendkívüli jogrendben hozott döntés közül csak ennyi kifogásolhatót talált Pápai Ákos.

 

A Fidesz részéről Kovács Cs. Tamás arról beszélt, hogy nem jogszakértők, de ha már felmerült, hogy a polgármester törvénytelenül járt el, az veszélyes folyamat.

DSC08393-1_

Mirkóczki Zita hozzászólásában elmondta, jogászokkal tanulmányozta az előterjesztést, és a szakvélemény szerint lehetnek törvényi szabálysértések. Hozzátette: tegyék fel a kérdést a képviselők, mi lesz holnap, ha bíróság előtt kell felelnie a városvezetőnek, akkor ki vezeti a várost. Javasolta, hogy forduljanak a Kormányhivatalhoz és kérjenek állásfoglalást, indítsanak törvényességi felügyeleti eljárást.

 

Ezt követően a Fidesz-frakciót vezető Oroján Sándor is azt mondta, hogy mindenképpen ki kell vizsgálni, történt-e törvénysértés.

 

A képviselők megszavaztak Mirkóczki Zita módosítóját, mely szerint a bíróság helyett a kormányhivatal vizsgálja, rendben voltak-e a polgármesteri döntések.

 

Ezt követte a név szerinti szavazás magáról az előterjesztésről: Bódi Zsolt igen, Császár Zoltán nem, Farkas Attila nem, Földvári Győző igen, Juhász Ádám igen, Keresztes Zoltán igen, Komlósi Csaba igen, Kovács Cs. Tamás igen, Lombeczki Gábor igen, Minczér Gábor nem, Mirkóczki Zita igen, Oroján Sándor igen, Orosz Lászlóné igen, Pápai Ákos igen, Pócs Alfréd igen, Sós Tamás igen. Összesen: 13 igen, 3 nem, 1 távolmaradás.

A döntés értelmében tehát a Heves Megyei Kormányhivatalhoz fordulnak törvényességi felügyeleti eljárás indításáért.

Fotók: Domán Dániel

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló