2022. július 7., Apollónia

Eger ügye

#eger #mirkóczki ádám #pápai ákos #polgármester #közgyűlés

Újra az egri közgyűlés elé kerülhet a Mirkóczki tisztségéről döntő javaslat, ezúttal önálló indítványként

Barna Benedek 2021.07.05. 13:57

Legutóbb leszavazták az ezzel kapcsolatos előterjesztést, de várhatóan újabb voksolás lesz az ügyben.

A rendkívüli jogrendet követő első egri közgyűlés egyik napirendi pontjának tárgyalásakor Pápai Ákos (Mi Hazánk) képviselő módosító indítványában felvetette, hogy mivel Mirkóczki Ádám szerinte folyamatos törvénysértéseket követett el, bírósági eljárást kell kezdeményezni a felelősség megállapítása és a polgármesteri tisztség megszűntetése érdekében.

 

A módosítót ugyan leszavazták, de az ügy ezzel nem zárult le: hétfőn Pápai Ákos sajtótájékoztatón jelentette be, hogy önálló indítványként akarja benyújtani a polgarmesterről döntő határozati javaslatot. A képviselő szerint ugyanis a polgármester a legutóbbi közgyűlés óta tett nyilatkozatával nem tudta megcáfolni azokat a jogi tényeket, amelyeket ő a megkérdőjelezett városvezetői döntések kapcsán felsorolt (Pápai Ákos előterjesztését és az abban felsorolt nyolc pontot ebben a cikkünkben mutattuk be részletesen).

 

Pápai beszélt arról is, hogy volt olyan eset, amikor a kormányhivatal állásfoglalásában a jogellenes állapot megszüntetésére hívta fel a figyelmet (ilyen volt, amikor Mirkóczki Zita leváltása esetében az a valótlan állítás került bele a közokirat szövegébe, hogy a volt alpolgármester lemondott). Elmondta továbbá, hogy a kormányhivatal csak a formális döntéseket vizsgálhat, így például az ingyenes parkolás esetében nem is tudták volna megállapítani az esetleges törvénytelenséget; továbbá a képviselő arra hívta fel a figyelmet, a hivatal csak magukat a döntéseket tartalmilag vizsgálja, az előzményeket nem tudják átnézni, hiszen nincs erre kapacitásuk.

 

Arra az újságírói kérdésre, hogy ezúttal más eredményt vár-e, ha benyújtja az indítványt, azt válaszolta: reméli, hogy meglesz a közgyűlési többség. Hozzátette: név szerinti szavazást fog kezdeményezni, hogy a város polgárai lássák, hogyan állnak a képviselők ehhez a kérdéshez.

 

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló