2024. július 25., Jakab Kristóf

Eger ügye

#eger #mirkóczki ádám #pápai ákos #közgyűlés

Fordulat a Közgyűlés és Mirkóczki közötti küzdelemben! Bíróság által szüntetnék meg a polgármesteri tisztséget

Csarnó Ákos 2021.06.30. 14:20

 

A Közgyűlés szerdai ülésén több fontos napirendi pontot tárgyaltak át a képviselők, azonban a legkiemelkedőbb téma a veszélyhelyzetben hozott polgármesteri döntések felülvizsgálata és az abból kerekedő vita. A napirendi pont alapvetően „csak” arról szólt volna, hogy a – korábbi írásunkban is említett – 24 db polgármester által hozott rendeletet felülvizsgálja és vagy elfogadja vagy visszavonja azokat a Közgyűlés.

Fotó: Domán Dániel

A vitába azonban megdöbbentő fordulat állt be, amikor dr. Pápai Ákos képviselő módosító indítványt terjesztett elő, amiben javasolta, hogy a Közgyűlés kezdeményezzen bírósági eljárást a polgármester felelősségének megállapítása és a polgármesteri tisztségének megszűntetése érdekében. Az előterjesztés lényege a következő:

Pápai szerint a módosító indítványt azért szükséges beterjeszteni a veszélyhelyzet alatt hozott polgármesteri rendeletek felülvizsgálata tekintetében, mert olyan törvénytelenségeket lehetett megállapítani, amelyek egyértelműen megkérdőjelezik Mirkóczki Ádám polgármester működését, polgármesteri pozícióra való alkalmasságát, és már túlmutatnak azon, mint amit egyszerű rendelet-felülvizsgálat során feltárni és orvosolni lehet. A módosító indítvány célja hogy ne egyszerű felülvizsgálati folyamat induljon meg, hanem a polgármester felelősségre vonását kezdeményezze a Közgyűlés, amelyben független bíróság eljárása vehető igénybe.

Ezek komoly felvetések, azonban az előterjesztés több olyan esetet sorol fel, amelyek megalapozhatják a jogszabály-sértéseket. Az előterjesztésben található bizonyítékokról – amelyek megalapozzák a polgármesteri jogszabály-sértéseket – a hirtelen elrendelt szünet után számolunk be olvasóinknak.

 

Frissítés: a szavazás végül 8 igen, 6 nem és 2 tartózkodás mellett nem engedte át a módosítót. Az Egri Ügyek megszerezte a szövegét, ebben a cikkünkben mutattuk be a kilenc pontot, amelyek alapján megpróbálták kezdeményezni Mirkóczki tisztségének megszüntetését.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló