2024. július 24., Kinga Kincső

Eger ügye

#eger #egri közgyűlés #rezsiválság

"Szégyen és gyalázat" – Így reagáltak Mirkóczki Ádámék a rendkívüli egri közgyűlés eredményére

Barna Benedek 2022.09.10. 09:45

A képviselőtestület szavazása a várható módon végződött, amire a polgármester és alpolgármesterei is a várható módon reagáltak.

 

"Ismét nem sikerült közös nevezőre jutni a Mirkóczki Zita és Oroján Sándor által vezetett Eger ellenes Szörnykoalícióval!" – írja közleményében az egri városvezetés (Mirkóczki Ádám polgármester és két alpolgármestere, Farkas Attila és Minczér Gábor) a pénteki rendkívüli közgyűlés eredményére reagálva.

 

Ahogy azt portálunk is megírta, a rendkívüli ülésen a polgármester előterjesztését tárgyalták, amelyben szerepelt az építési adó 2023-ban való elengedése, az önkormányzati bérlakások és ingatlanok bérleti díjának elengedése az év végéig, valamint több városi intézmény (így a strand és a Bitskey uszoda, a színház és a bábszínház, valamint a kulturális központhoz tartozó épületek) bezárása, a települési támogatások emelése. A javaslatok ellen a közgyűlés előtt képviselők és intézményvezetők is felszólaltak, többen felrótták Mirkóczki Ádámnak, hogy az előterjesztésről nem egyeztetett a képviselőtestület tagjaival és az érintett létesítmények vezetőivel. (Az előterjesztésről és a reakciókról ebben a cikkben írtunk részletesebben.)

 

A javaslatokat a közgyűlésen is kritizálták, felmerült például, hogy az előterjesztés nem tesz különbséget a bérlők között, így gyorsétteremláncoknak, bankoknak is elengedné a bérleti díj fizetését; hogy az intézménybezárások esetén a színháznak és a bábszínháznak támogatásokat kellene visszafizetnie egyes elmaradt bemutatók miatt; hogy a polgármester által javasolt lépésekkel nem spórolna a város; de hiányolták az előzetes hatástanulmányt is.

 

Mindezek után nem volt meglepő, hogy Mirkóczki Ádám javaslatait leszavazták, és a képviselőtestület úgy döntött, egy Energia Veszélyhelyzeti Ideiglenes Bizottságot állítanak fel a rezsiválság kezelésére. A polgármester és alpolgármestereinek erre adott reakciója is nagyjából az volt, amire számítani lehetett: szerintük a javaslatok elutasítása a város érdekeivel ellentétes lépés volt.

Amennyiben a következő hónapokban cégek mennek tönkre, háztartások válnak fizetésképtelenné, intézményeknél létszámleépítésre vagy bércsökkentésre kerül sor, a felelősség ezeket a képviselőket terheli, akik most is bizonyították, hogy nem méltóak az egriek bizalmára!"

– fogalmaztak, felróva a javaslatokat elutasító kéviselőknek, hogy nem álltak elő kidolgozott javaslattal a válság kezelésére.

Szégyen és gyalázat, hogy ilyen döntések születnek az egri Közgyűlésben!"

– zárul Mirkóczki Ádámék közleménye.

 

 

(Indexkép forrása: Mikóczki Ádám Facebook-oldala)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló