2021. december 6., Miklós

Eger ügye

#egerplusz #eger #egri kulturális és művészeti központ #kiállítás #bartakovics béla közösségi ház

Ismét egy különleges tárlat Egerben: Guba Rózsa népi iparművész babáiból nyílt kiállítás – FOTÓK

Barna Benedek 2021.10.16. 10:32

A Bartakovics Béla Közösségi Házban csodálhatjuk meg a babakiállítást november közepéig.

 

A héten megnyitott a Guba Rózsa Babakiállítás az egri Bartakovics Béla Közösségi Házban. 

 

A kiállítást Kiss Renáta az EKMK (Egri Kulturális és Művészeti Központ) igazgatója és Herczeg István festőművész-grafikusművész nyitotta meg csütörtökön. Ezt követően a babák alkotója, Guba Rózsa mutatta be röviden a kiállítási anyagot a meghívott vendégek és a megjelent sajtó munkatársai számára.

image_6487327

Az 1983-ban népi iparművész címet szerzett Guba Rózsa babáinak különlegessége, hogy teljes egészében textilből saját maga készíti makettszerű alkotásait. Egy-egy baba készítését hosszú kutatómunka előzi meg, hogy azok minél inkább visszatükrözzék miniatűrben is az adott kor, szokás, viselet, ruházat jellegzetességeit. A művész külön odafigyel, hogy minden baba önálló "egyéniség" legyen, ezért a fejeket elsőként gipszből kézzel formája meg faragás útján, ami majd a speciálisan ragasztott, applikált, kézzel festett textilfej alapját képezi.


A felhasznált anyagok esetén is igyekszik korhű maradni valamint a környezetet is óvni jelképesen, ezért ezen textíliák zöme újrahasznosított, régi anyag. Persze nem ritka a 200 éves antik csipkék, kelmék megjelenése sem a munkáiban.

 

A Guba Rózsa Babakiállítás 2021. október 15. és november 14. közt. További részletek, jegyárak az EKMK oldalán olvashatók, IDE KATTINTVA.

 

Ízelítőnek pedig íme néhány fotó a tárlatról:

#GALLERY_144#

(Fotók: Babamúzeum)

Szeretné sok-sok gyönyörű fotót látni Egerről? Találkozzunk az Eger a legszebb város oldalunkon is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló