2022. augusztus 8., László

Eger ügye

#egerplusz #eger #felsőoktatás #eszterházy károly katolikus egyetem #tanárképzés

Új természettudományos tanári szakot indítanak, az egri egyetemen is lesz ilyen képzés

Barna Benedek 2021.09.17. 17:48

2022-től.

 

Az Egri Ügyek is megírta, hogy egy új kormányrendelet értelmében lerövidül a tanárképzés: a jövőben hat helyett öt évig tart majd. A Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) pénteken azt MTI-hez eljuttatott közleményében ezzel kapcsolatban azt írta: a kormány kiemelt célja, hogy a felsőoktatás egységes és átjárható rendszerben képezzen a hivatásuk gyakorlására még alaposabban felkészült pedagógusokat, ezért az Innovációs és Technológiai Minisztérium és az Emberi Erőforrások Minisztériumának közös tanárképzési bizottsága javaslatokat dolgozott ki, amelyeket a kormány elfogadott.


A Magyar Közlönyben megjelent rendeletmódosítás értelmében a jelenleg 4+1 vagy 5+1 éves képzés a következő tanévtől egységesen 5 évig tart majd, arra épülhet az egyéves választható szaktanári mesterképzés. A jelenleg két féléves, összefüggő tanári gyakorlat eloszlása egyenletesebbé válik: egy féléves szakmai gyakorlatot a képzés végén kell megszervezni. Az ITM közlése szerint a hallgatóknak minden félévben lesz szakmai gyakorlatuk, így a kezdetektől folyamatosan fejleszthetik tanári kompetenciáikat. Hozzátették: a közismereti tanárszakok esetén megmarad a kétszakos, osztatlan képzés.

egri-egyetem-mti-komka-péter (1)
Fotó: Komka Péter / MTI

A megújuló tanárképzés fontos újdonsága az integrált természettudományos tanárképzés, a természettudomány-környezettan tanárszak elindítása. A nyolc, országos képzőhely legkiválóbb szakembereinek összefogásával megvalósuló képzésen az ismeretek gyakorlatias, kísérletezésen alapuló átadására képes pedagógusok szerezhetnek diplomát. Az új tanári szak a tervek szerint Budapesten, Debrecenben, Egerben, Nyíregyházán, Pécsen, Szegeden, Szombathelyen és Veszprémben indul el 2022 szeptemberétől – tudatta a minisztérium.

Az ITM azt írta: Magyarország innovációs teljesítménye a tudományos-technológiai szakokon végzettek és a kutatók számának növelésével erősíthető. A mérnöki, informatikusi szakok egyre népszerűbbek, évről évre a legtöbb felvételizőt vonzó területek közé tartoznak. A természettudományos szakmai utánpótlás megteremtéséhez leginkább arra van szükség, hogy a pályaválasztás előtt álló fiatalok már a középiskolákban felkészült, tehetséges, inspiráló pedagógusokkal találkozzanak.

Szeretné sok-sok gyönyörű fotót látni Egerről? Találkozzunk az Eger a legszebb város oldalunkon is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló