2021. október 26., Dömötör

Mindenki ügye

#tanárképzés #közoktatás

Egy új kormányrendelettel lerövidítették a középiskolai tanárok képzését

Barna Benedek 2021.09.16. 19:10

Egységes lesz a tanárképzés.

 

"A képzési idő (….) osztatlan képzésben 10 félév, a zeneművészeti, kétszakos tanárképzésben 12 félév" – többek között ez áll egy, a szerdai Magyar Közlönyben megjelent kormányrendeletben, amelyet az Eduline szúrt ki.

 

Ez azt jelenti, hogy

míg eddig a középiskolai tanároknak hat évig tartott az egyetem – a két féléves gyakorlattal együtt –, ezentúl öt év után megszerezhetik a diplomájukat.

Azt egyébként már lehetett tudni, hogy az oktatási kormányzat rövidítene a tanárképzésen: Horváth Péter, a Nemzeti Pedagóguskar elnöke nemrég azt nyilatkozta, hogy míg eddig három év után volt egy elágazás – választani lehetett, hogy inkább általános iskolában vagy inkább középiskolában szeretne valaki dolgozni – a mostani elképzelések egységes ötéves képzést tesznek lehetővé. Horváth – aki egyetért a képzés egységesítésével – elmondta, hogy az eddigi rendszerben a hallgatók több mint 90 százaléka a középiskolai tanári pályát választotta.

tanár-balogh-zoltán-mti
Fotó: Balogh Zoltán / MTI

 

Az Eduline cikke szerint a módosítás mögött alighanem a jelentkezők alacsony száma áll: idén az általános felvételin 7316-an jutottak be valamelyik pedagógusszakra, közülük 1721-en kezdik meg tanulmányaikat tanárképzésen. A mostani elsőéves hallgatók száma – a pótfelvételizőkkel és a keresztfélévben kezdőkkel együtt – valamivel magasabb, mint a tavalyi (amihez azért hozzá kell tenni, hogy a 2020-as felvételi a szabályok szigorítása körüli bizonytalanság, a kötelező emelt szintű érettségi bevezetése és a járvány miatt negatív rekordot hozott), ám a korábbi évekre jellemzőnél jóval alacsonyabb: 2017 és 2019 között még 9500-9800 között mozgott azoknak a száma, akik pedagógusszakokon kezdtek tanulmányokat.

 

"A Pedagógusok Szakszervezete szerint jelenleg körülbelül 12 ezer főállású pedagógus hiányzik a közoktatásból, vagyis ha az idei elsőévesek mindegyike befejezné az egyetemet 3-5 év múlva, a rendszert akkor sem lehetne feltölteni" jegyzi meg az eduline.hu.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló