2024. április 17., Rudolf

Eger ügye

#eger #eszterházy károly egyetem #egri főegyházmegye #fenntartóváltás

Változások a katolikussá váló egri egyetemen: az egyházi kurzusok mellett kántorképzés is indul

Barna Benedek 2021.06.21. 14:28

A rektor elárult néhány részletet a fenntartóváltásról, amelynek napjára díszünnepséget terveznek.

Augusztus 1-jén az Eszterházy Károly Egyetem elveszíti egy újabb karát – a Sárospataki Campus önálló intézménnyé válik Tokaj-Hegyalja Egyetem néven – és az Egri Főegyházmegye fenntartásában folytatja működését. Dr. Pajtókné Dr. Tari Ilona, az egri egyetem rektora tavasszal a katolikus intézménnyé válásról mindössze annyit nyilatkozott, hogy ez "jóval kiszámíthatóbb gazdasági és működési környezetet eredményez" és sok pozitív eredménnyel jár majd. Egy friss, az egyetemi tanévet és a jövőbeli terveket összefoglaló interjúban ellenben már néhány részletet is elárult a fenntartóváltásról.

 

A rektor a Líceum Televíziónak mesélt arról, hogy milyen változások várhatóan augusztustól azon kívül, hogy az intézmény neve Eszterházy Károly Katolikus Egyetem lesz. Úgy fogalmazott, hogy

a katolikus egyetemi lét természetes következményeiként bizonyos elemek megjelennek majd az egyetem szimbolikus és gyakorlati működésében is.

Az újdonságokból néhányat fel is sorolt:

Fogunk olyan kurzusokat kínálni a hallgatóinknak, amelyekkel az egyházi műveltségüket gazdagíthatják majd, indítunk kántorképzést, és szorosabb lesz az együttműködés a Hittudományi Főiskolával is

A rektor arra is kitért, hogy méltóképpen szeretnék megünnepelni a fenntartóváltást: augusztus 1-jén ünnepi szenátusi üléssel kezdenek, majd hálaadó szentmise következik, este pedig a Líceum díszudvarán egy ünnepség lesz, amelyre a kollégáik és hallgatóik mellett az egri polgárokat is várják. A díszünnepség után a Magyar Mise című, Tolcsvay László zenéjére és Tolcsvay Béla szövegére készült rockoratóriumot mutatják be.

 

Dr. Pajtókné Dr. Tari Ilona a téma zárásaként azt mondta, hogy a fenntartóváltás nem befolyásolja majd az egyetem további működését, az oktatási, kutatási vagy felekezeti szabadságot, inkább "szellemi megújulást" jelent.

 

 

(Indexkép forrása: uni-eszterhazy.hu)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló