2021. szeptember 28., Vencel

Eger ügye

#eger #egri főegyházmegye #ternyák csaba #eszterházy károly katolikus egyetem

Dr. Ternyák Csaba: Kihívás és lehetőség is, hogy már egyeteme is van az Egri Főegyházmegyének

Barna Benedek 2021.09.13. 14:46

A tanévkezdés apropóján beszélt az egri érsek az Eszterházy fenntartóváltásáról.

Augusztusban az Egri Főegyházmegyéhez került az Eszterházy Károly Egyetem fenntartói joga, dr. Ternyák Csaba egri érsek a tanévkezdés kapcsán beszélt az ezzel járó változásokról az Egri Magazinnak adott interjúban.

 

A beszélgetésben szó volt egyrészt a gyakorlati következményekről. Ilyen, hogy az oktatók esetében augusztus 1-jével a közalkalmazotti jogviszony munkaviszonnyá alakult át. Az érsek elmondta, hogy az egyetem valamennyi munkatársa kapott egy tájékoztatót az alkalmazási feltételekről, illetve egy új munkaszerződési ajánlatot, és 15 nap állt rendelkezésükre, hogy eldöntsék, elfogadják-e. Mint mondta, szinte mindenki elfogadta ezt az ajánlatot.

Tekintettel arra, hogy egyházi intézményről van szó, mind a hallgatóknak, mind az alkalmazottaknak tiszteletben kell tartaniuk a katolikus egyház tanítását, továbbá nem tanúsíthatnak az intézményhez méltatlan vagy az egyházat sértő magatartást. E feltétel nem nehéz, különösen, mert az egyetem részéről ilyesmit korábban sem tapasztaltunk

– fogalmazott.

 

Azt Dr. Pajtókné Dr. Tari Ilona rektor még a nyáron, a fenntartóváltás előtt beszélt arról, hogy indítanak egyházi kurzusokat és kántorképzést is. Ennek kapcsán most az érsek arról beszélt, hogy a "fenntartóváltás természetesen már önmagában szükségessé teszi, hogy az egyetem hallgatóinak felkínáljunk olyan új lehetőségeket, amelyek révén jobban megismerhetik a keresztény hit tanítását", éppen ezért a kötelezően választható tantárgyak közé bekerül "A keresztény hit alapjai" című kurzus. Hozzátette: hittanári képzés jelenleg is folyik az egyetemen a Hittudományi Főiskolával együttműködve, ezt szeretnék bővíteni, illetve magasabb szintre emelni. További új képzések az egyetem vezetésének szakmai javaslatai és az általános igények alapján indulhatnak. Az interjúban szó volt arról is, hogy igyekeznek fellendíteni az egyházi életet, a katolikus hallgatóknak bevezető és elmélyítő kurzusokat is szerveznek, és a többi felekezet tagjait is arra bátoríták, gyakorolják a vallásukat.

ternyák-egyetem-fb-

A fenntartóváltással járó változás az is, hogy immáron az egyetem gyakorlóiskolája is egyházi intézményként működik. Arról pedig, hogy ez mivel jár, a pedagógusokkal és a szülőkkel is egyeztettek. "Tartottunk egy fórumot a pedagógusok, valamint az újonnan beiratkozott tanulók szüleinek, amelyen magam is részt vettem. Emellett az egyetem vezetése további olyan találkozókat is szervezett, amelyeken a szülők mindent megtudhattak a várható történésekről" – sorolta dr. Ternyák Csaba, hozzátéve:

Egyébként hiszem, hogy a fenntartóváltás rengeteg új lehetőségeket teremt mind a pedagógusoknak, mind a diákoknak és családjaiknak, s nem csupán a vallásos ismereteket illetően. Meggyőződésem, hogy az életben való eligazodáshoz is segítséget kapnak.

Több egri és jászberényi ingatlan – kollégiumok, sportlétesítmények, iskolák – és mezőgazdasági területek is a főegyházmegye tulajdonába került, ezzel kapcsolatban az érsek úgy fogalmazott:

Üzenet értéke van, hogy a magyar állam – a fenntartói joggal együtt – tulajdonba adja az egyetem ingatlanjait is. Mindezt úgy értelmezem, hogy a fenntartóváltás nemcsak egy ideiglenes próbálkozás, hanem jól megfontolt, hosszú távú szándékra utal. Ennek megfelelően biztosítja az állam az egyetem finanszírozását és fejlesztési lehetőségeit is.

Hozzátette azt is, hogy a következő években jelentős, az intézmény ingatlanjait érintő beruházások valósulhatnak meg.

Vannak olyan tervek, amelyek elsődlegességet élveznek. Két sürgető feladatot máris említek azon tennivalók közül, amiket az ingatlanokkal való ismerkedés után lényegesnek gondolok. Az első, hogy a gyakorlóiskola számára minél előbb felépüljön egy olyan modern tornaterem, sportcsarnok, amelyre régóta várnak, a második pedig, hogy a Líceum díszterme visszanyerje eredeti pompáját. De más ingatlanok esetében is szóba kerülnek fejlesztések, túl azon, hogy a megfelelő szerepüket is szükséges megtalálni. Fontos feladat – az igények ismeretében – a kollégiumi helyek bővítése, minőségük javítása. Minderre az egyetem vezetésével együttműködve kerítünk majd sort.

– részletezte.

ternyák-egyetem-fb

Arra a kérdésre, miként értékeli azt, hogy az egyetemmel együtt immár az oktatási-nevelési intézmények teljes palettájával rendelkezik, dr. Ternyák Csaba azt válaszolta:

Kihívásnak, egyben lehetőségnek tartom. Kihívásnak, mert az egyetem önmagában is majd’ akkora, mint az egész közoktatási intézményhálózatunk, ugyanakkor lehetőségnek is, hogy Eszterházy Károly püspök két és fél évszázaddal ezelőtti szándéka, ami 5 éve az egyetemmé válással megvalósult, most, a katolikus egyetem létrejöttével nemcsak teljessé válik, de újabb lendületet, inspirációt is kap.

Az érsek kifejtette: ennek kapcsán fontosnak tartotta, hogy a nagy terjedelmű hivatalos dokumentumok mellett kiadjanak egy ünnepélyes alapítólevelet is, amelyben tömören megfogalmazzák a katolikussá vált egyetem küldetését. Ez az irat rögzíti, hogy az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem alapításának céjla

székvárosunk és nemzetünk szellemi és lelki gazdagodását szolgálja, segítse a fiatalok személyiségének kibontakozását, talentumainak feltárását és fejlesztését, hozzájáruljon az általános műveltség emeléséhez és az egyház tanítói küldetése teljesítéséhez.

"Ezek az ünnepélyes, emelkedett szavak pedig" – tette hozzá dr. Ternyák Csaba – "a hétköznapokban kemény munkát jelentenek". 

 

(Képek forrása: Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Facebook-oldala)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló