2022. október 4., Ferenc

Eger ügye

#egerplusz #eger #dr. ringelhann györgy #emléktábla

Már fent van a Bitskey Uszoda falán dr. Ringelhann György emléktáblája, a napokban fel is avatják

Barna Benedek 2022.02.15. 16:04

Helyére került a dombormű.

 

Rostás Bea Piros szobrászművész a közösségi oldalán adott róla hírt hétfőn, hogy felkerült a Bitskey Aladár Uszoda falára az általa készített dombormű, amely Eger első szabadon választott polgármesterének, dr. Ringelhann Györgynek állít emléket. A helyszínválasztás oka, hogy – mint azt a főbejárat közelébe kihelyezett tábla is hirdeti – a néhai városvezető volt a Bitskey megálmodója és megvalósításának élharcosa. 

 

A domborművet a napokban hivatalosan fel is avatják: február 21-én (hétfőn) 11:00 órakor tartják az eseményt, összekötve az uszodát tervező Makovecz Imre munkásságából összeállított kiállítás megnyitójával (a tárlat március 7-ig lesz megtekinthető a Bitskey aulájában). A rendezvényen beszédet mond Dr. Seenger Pál, Dr. Ringelhann György keresztfia, a kiállítást pedig Rudolf Mihály, Ybl-díjas építész nyitja meg.

Ringelhann György emléktábla

Rostás Bea Pirost még 2020 novemberében bízta meg az Eger Termál Kft. az emléktábla elkészítésével, azonban a járvány és a forráshiány közbeszólt. A szobrászművész elmondta: a munkát végül azt követően kezdhette meg egy héttel ezelőtt, hogy a néhai városvezető családja is beszállt a költségekbe. Az alkotó először agyagból készíti el a tábla mintáját, azután bronzból lesz kiöntve a dombormű.

 

A szobrászművész korábban úgy nyilatkozott: hálás szívvel készíti ezt a portrét, mivel ő is ismerte személyesen dr. Ringelhann Györgyöt. "Van ez a szeretetteljes hála, amit szeretnék átadni" – fogalmazott.

 

(Képek forrása: Rostás Bea Piros Facebook-oldala)

Szeretné sok-sok gyönyörű fotót látni Egerről? Találkozzunk az Eger a legszebb város oldalunkon is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló