2024. május 28., Emil Csanád

Eger ügye

#eger #közlekedés #hajdúhegy #domán dániel #kisasszony piac

Domán Dániel egy körforgalommal vetne véget a Kisasszony piac körüli közlekedési káosznak

Kovács Dávid 2022.05.04. 14:58

A hajdúhegyi képviselőjelölt szerint túl sok az autó Egerben, különösen sokat szívnak a Kiasszony és a Baktai úton lakók, neki azonban támadt egy ötlete, a helyszínen be is mutatta.

 

Ezúttal a Baktai út és a Kiasszony utca kereszteződésénél tartott sajtótájékoztatót Domán Dániel, aki a jelek szerint minden hétre tartogat valamit: két hete az egri Hajdúhegyen jelentette be, hogy független jelöltként versenybe száll a város hetes számú választókerületének képviseletéért, az előző héten pedig a Tündérpart játszótérnél hívta fel a figyelmet a Bartakovics utcában élők helyzetére.

 

Domán Dániel és a körforgalom látványterve (Fotó: Nemes Róbert)

 

A szerdai eseményen a Berecz Mátyás megüresedő önkormányzati mandátumára pályázó Domán a Kisasszony piac körüli közlekedési káoszról, valamint az ezzel kapcsolatos elképzeléseiről beszélt. "Ahol most állunk, azt a helyet valószínű több tízezer emberi ismerheti. Ennek a csomópontnak a hátrányait közvetlenül a Kiasszony és Baktai úton lakók szenvedik el minden nap, minden egyes órájában. A hangzavar állandó, a szétrohadt utakon száguldozó kamionok és autók egy percig sem kímélik az itt élőket" – mondta a helyszínen.

 

Domán ezúttal is felhívta a figyelmet az autók jelentősen megnőtt számára a városban, szerinte ennek terhét a régi utak már nem bírják el, ez pedig erre a kereszteződésre különösen jellemző. "Egerbakta felől is jelentős a forgalom, és ha ez még nem lenne elég, plusz több ezer autó kerüli a négysávoson kialakuló dugókat és kihasználják azt, hogy pár percet nyerhetnek azzal, hogy a Baktai és a Csokonai utakon tovább száguldoznak" – magyarázta.

 

Úgy látja, hogy a probléma vasárnaponként, a rendkívül népszerű, általa is kedvelt Kisasszony piac idején csak fokozódik.

Nem kell bemutatni senkinek, hogy milyen káosz szokott itt úrrá lenni. (...) Ideje lenne már, hogy a Hajdúhegy és a Károlyváros problémái az asztalra kerüljenek. (...) Nyilván nehezíti a dolgot, hogy a Kisasszony utca – azaz a 24-es főút - állami tulajdonban van, azonban nem kellene, hogy ez akadály legyen, csak a megfelelő szereplőkkel kellene tárgyalásokat kezdeményezni

– mondta.

 

Domán Dániel szerint hosszú évek óta tartó, alapvető infrastrukturális hibákat kellene kijavítani a városban, és csak ezek után lenne érdemes Eger közlekedését fejleszteni. A körzet képviselőjelöltjeként úgy gondolja, hogy ennek a folyamatnak itt, a Hajdúhegyen és Károlyvárosban kellene kezdődnie.

 

"Remélhetőleg az illetékesek végre kinyitják a szemüket, de ha ez lassan megy, akkor én segítek felgyorsítani: mi nem csak beszélgettünk róla, hanem dolgoztunk is vele. Többször esett már szó körforgalmak létesítéséről, így hát elkészítettünk egy tervet azért, hogy a forgalomcsillapítás, a normális közlekedési kultúra, és főleg az itt élők jobb életkörülményei végre megvalósuljanak" – mondta.

 

baktai_kisasszony_csomopont_korforgalom_latvanyterv_fullhd
Domán Dániel látványterve a megálmodott egri körforgalomról

 

Domán szerint a tervezett körforgalom ezeket mind előidézheti, számos városban – ahol csak lehet – a körforgalmakat részesítik előnyben a lámpás kereszteződések helyett. "Felvetődik az is, hogy az évek alatt természeténél fogva kialakult parkolóhelyeket szabályozzuk-e valahogy, hiszen csak két sáv használható most is" – tette hozzá. Mint monta, érdemes lehet felülvizsgálni a buszmenetrendeket, esetleg új buszmegállót létesíteni a piac vagy éppen a temető miatt. Szerinte a 17-es busz megszüntetése is hiba volt.

 

Ahogy korábban írtuk, mostanáig ketten jelentkeztek be a tavasszal lemondott Berecz Mátyás mandátumáért: Domán Dániel mellett az egri városvezetés és a volt helyi jobbikosokból szerveződő Egri Gárdonyi Kör támogatásával induló Farkas Richárd borász jelezte, hogy beülne az egri közgyűlésbe a hetes számú választókerület képviselőjeként.

 

A sajtóeseményről videó is készült:

 

Meg kell oldani a kisasszony piac körüli közlekedési káoszt

Meg kell oldani a Kisasszony piac körüli közlekedési káoszt Szemünk előtt a megoldás, akár el is kezdhetnénk. Sokan ígérgették, mi dolgoztunk is rajta. A Kisasszony utca és a Baktai úti kereszteződésnél egy jól kialakított körforgalom megálljt parancsolna a száguldozóknak, kialakulna a normális közlekedési kultúra és ami a legfontosabb: a környéken lakók nem őrülnének bele az állandó hangzavarba. Sőt, tovább megyek. Együttműködéve a Kisasszony piac területének tulajdonosával szabályozni lehetne a parkolást, akár újabb területeket megnyitni, ezzel csökkentve a vasárnapi káoszt. A 24-es főút állami tulajdonban van, de ez nem akadály, hanem csak problémafelismerés és a megfelelő akarat kérdése. Persze, hogy sok Egerben az autó, egyszerűen túlnőttük. A körforgalmak létesítése nem csak itt, a város megannyi pontján jól jönne a lámpás kereszteződések helyett. Évtizedes lemaradások vannak a város infrastruktúrájában, először ezeken kellene dolgozni. Az "ingyen" buszozás ezen nem fog segíteni, pláne, hogy a 17-es járatot is megszüntették. Tök jók a Kertész, a Sas, meg a Vécsey (bár ez annyira nem) felújítások, de most már következzen a Hajdúhegy és a Károlyváros. #hajdúhegy #károlyváros #domándániel

Közzétette: Domán Dániel – 2022. május 4., szerda

 

 

DisclaimerDomán Dániel a közírói tevékenysége részeként az utóbbi években az Egri Ügyek egyik külsős szerzője volt. Az impresszumunkban nem szerepelt – hiszen külsős volt –, de több szöveges, illetve videós anyaga is megjelent az oldalon. Politikai szerepvállalása miatt a továbbiakban azonban nem fog publikálni a portálunkon, a legutolsó anyaga március végén jelent meg az oldalon.

 
Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló