2023. január 29., Adél

Eger ügye

Az Érsekkertben gyűlnek össze az Eszterházy hallgatói, hogy megvédjék a színművészeti egyetemet

2019.11.30. 00:00

Nem akarják ölbe tett kézzel nézni, ahogy budapesti hallgatótársaikat eltiporja a hatalom a Színház- és Filmművészeti Egyetemen.

 

Tizenkét magyar egyetemen tartanak gyűléseket a hallgatók kedden este az országban Titkos Egyetem – Hallgatói Fórum az Autonómiáról címmel. Néhány egyetemen a helyi hallgatói önkormányzat, máshol önkéntes diákok szervezik a fórumokat, egységesen szeptember 22-én, kedd este 18.00 órára.

 

A megmozdulás oka és lényege, hogy az Orbán-kormány az állami fenntartásból egy alapítvány kezébe adta a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) irányítását. Az alapítványt vezető kuratórium élére a fővárosi Nemzeti Színház igazgatója, Vidnyánszky Attila került, a kuratóriumba pedig egyetlen olyan jelölt sem került be, akit az egyetem szenátusa (vagyis a tanárok és a hallgatók képviselői) jelöltek volna. Az Orbán-kormány poltikája és ideológiája iránt nyíltan elkötelezett Vidnyánszky több nyilatkozatával tette egyértelművé, hogy ki akarja szorítani a korábbi szakembergárdát és új, "nemzeti szellemű" képzést akar az egyetemen. A hallgatók jelenleg blokád alatt tartják az SZFE épületét, időközben számos neves oktató mondott fel az egyetemen.

 

 

A keddi országos akció szervezői szerint az egyes egyetemek hallgatóin kívül a legtöbb helyre saját oktatóikat és SZFE-s diákokat is meghívtak – a felhívás szerint azért, hogy minél teljesebb képet kaphassanak a felsőoktatás kormányzati átszervezésének körülményeiről, feltérképezhessék a modellváltás lokális vonatkozásait és megismerhessék a Színház- és Filmművészeti Egyetem ügyének részleteit.

 

"Az eseményeket túlnyomó többségben nyilvánosan hirdették meg. Tudomásunk szerint vannak azonban egyetemek, ahol a szerveződő hallgatók intézményvezetői nyomásra arra kényszerülnek, hogy a fórumokat kiszervezzék az épületből, a hírt pedig szájról szájra terjesszék." - írták a szervezők.

 

A megmozduláshoz csatlakoztak az egri Eszterházy Károly Egyetem hallgatói is, akik az alábbi felhívást intézték az egri diákokhoz a Facebookon:

 

"Kedves EKÉSEK!

 

Ahogy arról már bizonyára hallottatok, a 2020-as őszi félév nem mindegyik egyetemen indult el. A Színház- és Filmművészeti Egyetemet megfosztották autonómiájától, az egyetemi polgárságot méltatlan helyzetbe hozták.


Ne nézzük végig ölbe tett kézzel SZFE-s polgártársaink kisemmizését, az oktatók és hallgatók lejáratását, az egyetemi autonómia eltiprását!Ha az SZFE ügye elbukik, mindannyiunk ügye elbukik.Mentsük meg a Színház- és Filmművészeti Egyetemet, védjük meg egyetemeink függetlenségét! Védjük meg a magyar kultúra szabadságát.

 

Akit érdekel a téma, azzal találkozunk jövőhét kedden 18:00-kor az Érsekkertben, a szökőkútnál, ahol szó lesz az SZFE helyzetéről részletesebben, és beszélgethetünk a saját egyetemünkön belül felmerülő problémákról." - fogalmazott a közlemény.

 

(Belső fotó: MTI)

 

Körbeszalagozták a szobrot a Végvári Vitézek terén, így demonstrált az egri képviselő

Bár a koronavírus miatt nem szervezhetett tüntetést, Komlósi Csaba úgy érezte, ki kell fejeznie szolidaritását az egyetemisták mellett. Országszerte több város, intézmény, művész és alkotó kifejezte már együttérzését a napokban a Színház- és Filmművészeti Egyetem sorsáért és az iskola diákjaiért.

 

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló