2024. június 21., Alajos Leila

Eger ügye

Körbeszalagozták a szobrot a Végvári Vitézek terén, így demonstrált az egri képviselő

EÜ/Domán Dániel 2019.11.30. 00:00

Bár a koronavírus miatt nem szervezhetett tüntetést, Komlósi Csaba úgy érezte, ki kell fejeznie szolidaritását az egyetemisták mellett.

 

Országszerte több város, intézmény, művész és alkotó kifejezte már együttérzését a napokban a Színház- és Filmművészeti Egyetem sorsáért és az iskola diákjaiért. A #freeSZFE még a Velencei Filmfesztiválra is eljutott, Mundruczó Kornél filmrendező és Horváth Lili színésznő is szolidaritásukat fejezték ki az ügyben. Budapesten vasárnap a tüntetőkből és szimpatizánsokból álló, több kilométeres élőlánc segítségével juttatták el az egyetem chartáját a Kossuth téren álló Parlamentbe.

 

Az események lényege, hogy a kormány az állami fenntartásból egy alapítvány kezébe adta az SZFE irányítását. Az alapítványt vezető kuratórium élére a fővárosi Nemzeti Színház igazgatója, Vidnyánszky Attila került, a kuratóriumba pedig egyetlen olyan jelölt sem került be, akit az egyetem szenátusa (vagyis a tanárok és a hallgatók képviselői) jelöltek volna. Az Orbán-kormány poltikája és ideológiája iránt nyíltan elkötelezett Vidnyánszky több nyilatkozatával tette egyértelművé, hogy ki akarja szorítani a korábbi szakembergárdát és új, "nemzeti szellemű" képzést akar az egyetemen. A hallgatók jelenleg blokád alatt tartják az SZFE épületét, időközben számos neves oktató mondott fel az egyetemen.

 

 

A vasárnapi budapesti demonstráció kapcsán Egerben Komlósi Csaba, az Egységen a Városért frakciójának önkormányzati képviselője szervezett szolidaritási megmozdulást. A Végvári Vitézek terén a lovasszobrot körbetekerték az SZFE-tüntetésekről jól ismert, piros-fehér jelzőszalaggal (amivel szimbolikusan lezárták az egyetem épületét a hallgatók Vidnyánszky elől), és egy kis táblával, amelyen a Free SZFE felirat állt. Komlósi Csaba az Egri Ügyeknek elmondta, hogy a vírushelyzetre való tekintettel senkit se toboroztak az eseményre, mégis szükségesnek érezte kifejezni az együttérzését a diákokért.

 

 

„Nagyon kevesen mernek ilyen nyíltan szembemenni a NER akarnokaival. Fontos érezniük, hogy nincsenek egyedül, hogy szerte az országban vannak, akik lélekben velük vannak, akiknek fontos a küzdelmük, akkor is, ha nem vettek részt a ma délutáni demonstrációjukon.” – nyilatkozta Komlósi Csaba.

Mi legyen a Gárdonyi Géza Színház sorsa? Gazdasági társaság vagy közintézmény?

Parázs vita alakult ki az egri közgyűlésben arról, hogy milyen formában működtessék tovább az intézményt. Az Egri Ügyek korábban megírta, hogy az egri Gárdonyi Géza Színház működése jövőre változik, illetve Blaskó Balázs igazgató mandátuma is lejár az évben, ezért az egri önkormányzat pályázatot hirdet a színház vezetői posztjára.

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló