2022. január 26., Vanda Paula

Eger ügye

#eger #tűzoltók #gyászhír

Az egri tűzoltók búcsút vettek „Keresztanyjuktól”, Mátyási Józsefnétől

Székely Zoárd 2022.01.07. 08:29

Közel tizenöt éven át üzemeltette a „Tűzoltó konyhát” az egri hivatásos tűzoltó-parancsnokságon Mátyási Józsefné, Irénke.

 

Közel tizenöt éven át üzemeltette a „Tűzoltó konyhát” az egri hivatásos tűzoltó-parancsnokságon Mátyási Józsefné, Irénke. Sok tűzoltó csak Keresztanyunak becézte Irénkét, aki a hétköznapokon készítette az ebédet vendégei – és nem utolsó sorban – a tűzoltók számára – írja a Heves Megyei Katasztrófavédelem.

 

Elmondta, hogy a laktanyában töltött évek nagy szereteteben teltek el és nemhogy a második otthonaként, hanem a legkedvesebb helyként tartja meg emlékezetében a konyhát. Az, hogy mennyire szerette az egri tűzoltókat, a hatalmas „tűzoltó adag” ebédjei is megmutatták, a szolgálatban lévő hivatásosok nagy megelégedettséggel vették és fogyasztották a finom ételeket, melyeket mindig ő porciózott ki.  

Irenke_2

Irénke néni 2007. január 7-én készítette az első adag ételt és egészen 2021. december végéig sütött-főzött a laktanya konyháján. Elmondta, hogy más vizekre vezérelte az élet, de a tűzoltók iránti szeretete kicsit sem csökkent. Azért, hogy a munkájáért és az odaadásáért kimutassák tiszteletüket, az egri katasztrófavédelmi kirendeltség és a tűzoltóság munkatársai a búcsúebédet követően egy Flórián szobrot adtak át Irénke néninek emlékül.

 

A közlemény szerint a konyhafőnök meghatódva vette át az emléktárgyat, melyet egy kiemelt és megvilágított helyen tart otthonában, illetve büszkén megemlítette, hogy az évek alatt egyetlen egy visszahozott étel sem érkezett a konyha személyzetéhez. A tűzoltók sem tudják pontosan, hogy mitől volt olyan finom az étel, melyet Keresztanyu és a konyhai dolgozók készítettek, csak sejthetik, hogy a sok kölcsönös szeretet tette olyan ízletessé azokat a „tűzoltó adagokat”.

Irenke_3_

(Fotók: Mérai Péter tű. alezredes)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló