2023. február 2., Karolina Aida

Eger ügye

Andy Vajna halála miatt a Fidesz médiabirodalmában landolhat a Rádió 1 Eger

EÜ/Népszava 2019.11.30. 00:00

Az elhunyt filmcézár tulajdonában volt az egri városi adó frekvenciáján sugárzó kereskedelmi csatorna.

 

Andy Vajna filmügyi kormánybiztos váratlan halála után új tulajdonosa lehet az eddig Vajna által birtokolt Rádió 1-nek, vagyis az egykori Rádió Eger frekvenciáján sugárzó (így most Rádió 1 Eger néven működő), de a műsorgyártást Budapesten folytató kereskedelmi adónak a Népszava kormányzati forrásai szerint.

 

Az Egri Ügyek számolt be róla, hogy a Rádió 1 Eger sajátos konstrukcióban működik. A halála előtt a Fidesz médiabirodalmának jelentős részét (TV2, Bors, két megyei napilap) vezető Vajna szívesen felvásárolta volna a vidéki rádiókat is, hogy minden frekvencián szólhasson a kormánypropaganda, azonban a versenyjogi szabályok miatt más megoldást választott: az állami médiahatóság engedélyével egyes vidéki rádiók frekvenciáin kezdte sugározni a Rádió 1 műsorait, ma már több, mint 30 frekvencián. Így a Rádió 1 Eger részben helyben készült, részben Budapesten készült műsorokat sugároz. A rádiót működtető Starbox Média Kft. tulajdonosa Egyed Zsolt és Egyedné Boros Judit.

 

Miután Vajna megszerezte a rádiót, Eger fideszes önkormányata le is szerződött a csatornával: a város nettó 16,7 millió forintot fizet a Starbox Média Kft.-nek azért, hogy a Rádió 1 Eger elnevezésű rádióállomásán reklámidő-keretet és műsoridőt biztosítson, sajtóeseményeken vegyen részt, riportokat, interjúkat készítsen.

 

A Rádió 1 azonban rést jelentett a kormánypropaganda falán: a reggeli műsort vezető Sebestyén Balázs és kollégái rendszeresen kritizálták a kormány egyes intézkedéseit, vagy szóltak be fideszes politikusoknak. A Népszava szerint Andy Vajna személyesen is többször megvédte a reggeli adás műsorvezetőit. „Ha új lesz a tulajdonos, akkor természetesen ez is megváltozhat” – tette hozzá a forrás, aki azt sem zárta ki, hogy Sebestyén Balázséknak esetleg új munkahely után kell nézniük.

 

 

De ki lesz az új tulajdonos? Azt egyelőre nem tudni, hogy ki és milyen arányban örökli a cégeit (nem tudni, volt-e házassági szerződése feleségével, Vajna Tímeával). Ám a napilap forrásai szerint már Vajna halála előtt eldőlt, hogy a filmcézár médiaérdekeltségei más kezekbe kerülnek, mert Orbán Viktor miniszterelnök elégedetlen volt a TV2 veszteséges működésével. Ráadásul a TV2-t jelenleg egy részben Mészáros Lőrinchez, azaz Orbán felcsúti jóbarátjához köthető bank, az MKB hitelezi.

 

A legvalószínűbb, hogy a tévével együtt a Rádió 1 is a Fidesz egyesült médiabirodalmához, azaz a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítványhoz (KESMA) kerül majd. Ennek a kormánypárti bizalmi emberek (köztük Orbán Viktor volt ügyvédje, egyben fideszes képviselő, Bajkai István) által vezetett alapítványnak ajándékozta oda (szó szerint, ellentételezés nélkül) a Heves Megyei Hírlapot is kiadó médiacéget Mészáros Lőrinc. Aki ugye Orbán jóbarátja.

 

Frissítés: Az Átlátszó értesülései szerint Andy Vajna még 2018-ban eladta a Rádió 1-et a Radio Plus Kft.-n keresztül birtokló cégében, az AV Investments Befektetési Kft.-ben lévő többségi tulajdonrészét egy amerikai offshore cégnek, a Cinerginek. Vagyis nincs kizárva, hogy onnan hamarosan tényleg a KESMA-hoz kerül a vállalat.

 

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló