2023. december 4., Borbála Barbara

Vélemény

Örülni bolondulásig avagy Szerencs az ellenzék Mohácsa?

Molnár Richárd 2019.11.30. 00:00

A hatalom pártja annyira, de annyira el akarja hitetni velünk (és talán saját magával, sőt, a Főnökkel is), hogy a világraszóló szerencsi diadal betonbiztossá teszi a Fidesz-világot az ellenzéki összefogással szemben, hogy az már minimum gyanús.

 

Soha nem gondoltam, hogy egyszer kénytelen leszek "törökgáborozni" egyet. Aki nem ismerné, Török Gábor kishazánk egyik legismertebb és legsemlegesebb politikai elemzője, aki a tudományos igényű, bár objektív semmitmondásáról vált híressé. A legendássá vált "egyrészt/másrészt" fordulatai pedig valójában éppen arról szóltak, hogy egy politikai elemzés valójában nem szólhat másról, mint az esélyek, a valószínűségek, a lehetőségek latolgatásáról. Tehát ha tényleg el akarunk igazodni a magyar politikai életben, akkor el kell felejtenünk a vágyainkat, az érzelmeinket, a reményeinket, az igazságérzetünket, le kell mondanunk a bizonyosságról, pontosabban arról, hogy akárcsak halványan is, de megjósolhatjuk a jövőt.

 

Nos, éppen ez az amire jelenleg sem a kormánypártok és azok elemzői, sajtómunkásai, sem az ellenzék és annak elemzői, sajtómunkásai nem voltak képesek az elmúlt alig 12 órában. Ha akár egyetlen százalékkal is, de mégis az ellenzéki összefogás országgyűlési képviselő-jelöltje győzött volna vasárnap a szerencsi választókerületben, most egymás vállára állva születnének a dörgedelmes nyilatkozatok, ömlenének a fennkölt publicisztikák és elmezések arról, hogy szimbolikus diadal született, megtört a kétharmad, valami elindult, a Fidesz megroppant, Orbán Viktor sírva zárkózott be a szobájába.

 

Hogy ezt miből gondolom? Ugyanez ment 2015-ben is, amikor TÉNYLEG megtört a fideszes kétharmad két ellenzéki győzelemmel záruló időközi után (Veszprém és Tapolca). Sosem olvastam még olyan lelkes írásokat az ellenzéki sajtóban, mint akkoriban. Aztán jött 2018 és harmadik kétharmad.

 

Most vasárnap azonban Szerencsen el lett verve rendesen az összellenzéki jelölt, az öt százalék az bizony öt százalék, gyenge volt ugyan a részvétel, de hát a Fidesznek lényegében tökmindegy, 2018 óta tudjuk, hogy még a magas részvétel is nekik kedvez. Mégis azt állítja derék ellenzékünk, hogy bebizonyosodott: csak a teljes összefogás törheti meg a Fideszt 2022-ben. Igazuk van? Honnan a fenéből tudhatnánk? Ha nyer az ellenzék Szerencsen, a 2022-es bukta még simán garantálható lett volna a 2018-as tapasztalatok alapján.

 

 

Annyi azonban biztos: aki el akarta fenekelni Orbánt, az elment és leszavazott a jobbikos Bíró Lászlóra, aki ugyan telesírta megbánásával az ellenzéki/balliberális/független médiát, hogy ő nem gondolta komolyan a zsidózást meg a cigányozást, de Budapest nem hitt a könnyeknek.

 

 

Hogy Szerencs és Tiszaújváros, és a környékbeli falvak lakói hittek-e? Soha nem fogjuk megtudni, hogy foglalkoztatta-e őket egyáltalán, hogy Bíró László most tényleg utálja-e a zsidókat és a cigányokat, vagy nem. Egyszer életében biztosan utálta, annyi szent. De hogy ezen múlott volna?

 

A Fidesz elképesztő kommunikációs tűzijátéka, amit alig fél nap alatt produkáltak, azt sugallja, hogy igen, ezen múlott. A "szivárványkoalíció" álszentségén. Hát hogyan is foghatna össze az egykor nyíltan cigányellenes Jobbik a szemkilövető, hazudós Gyurcsánnyal és az áruló Momentummal? A rossz a rosszal? Hogy érnek fel ők Pártunk és Kormányunk igazságához, ha még magukat is átverik? Nos, jelentem, éppen a Fidesz-logika, sőt, a komplett világtörténelem bizonyítja, hogy kutya a macskával, Big Mac a Whopperrel, demokrácia a kommunizmussal, MSZP az SZDSZ-szel, Orbán Viktor Torgyán Józseffel (béke poraira) is bármikor összeállhat és diadalt arathat.

 

 

Ez a csúnya, randa szivárványkoalíció tavaly ősszel egy rakás magyar városban átvette a hatalmat. Még itt, Egerben is. Szerencsen azonban tavaly ősszel és most vasárnap is úgy döntöttek, jó nekik a Fidesz. Félnek a migránsoktól, megfelelőnek tartják a hazai egészségügyi ellátást és közoktatást, megelégszenek a fizetésükkel, a nyugdíjukkal, a segélyükkel.

 

 

Fogadjuk el, hogy arrafelé az élet jó, de legalább is reménykeltő. Azonban a hatalom pártja annyira, de annyira el akarja hitetni velünk (és valószínűleg saját magával, sőt, a Főnökkel is), hogy a világraszóló szerencsi diadal betonbiztossá teszi a Fidesz-világot az ellenzéki összefogással szemben, hogy az már minimum gyanús. Ennyire azért cseppet túlzás örülni, legalább is kontraproduktív.

 

Hiszen ha fél szemünket Török Gáborra vetjük, idegesítően magabiztos mosolya mögött felsejlik 2022 sötét lova. Ha Szerencsen bármi is eldőlt volna, akkor egy sarokban gubbasztva is megdönthető lenne Orbán Viktor rendszere. Bár ki tudja, lehet az a nyerő taktika, ha semmit se csinál az ellenzék, csak kivárja az összeomlást. Így zavarta haza a jövendő miniszterelnök a szovjeteket is: megvárta, amíg elmennek.

 

 (Török Gábor, kép forrása: MTI)

 

(Leadkép: Koncz Zsófia, kép forrása: Facebook)

 

Megtartotta a kétharmadot a Fidesz Szerencsen, de az ellenzék bizakodhat

 

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló