2024. június 18., Arnold Levente

Vélemény

#eger #végvári vitézek tere #szoboravatás #vicuska és gergő

Össztűz alatt Eger új köztéri szobra: "De hát ezek feketék", "Gergőnek nagy a heréje", "Kaleta itt fog szelfizni"

2021.05.30. 13:30

Szombaton adták át Eger legújabb köztéri szobrát, az Egri csillagok nyitójelenetét, vagyis a Vicuskát és Gergőt ábrázoló alkotást. Ez egy elsősorban civil kezdeményezés, közadakozásból készült a szobor, amely a Dobó tér szomszédságában, a Végvári vitézek terén kapott helyet.

 

Mint minden, Egert városképileg vagy bármely módon érdekesebbé, egyedibbé tevő kezdeményezés, így ez is üdvözlendő. A kezdeményezők hosszú évek óta azért dolgoztak, hogy létrejöjjön a köztéri alkotás. Szombaton le is leplezhették a szobrot egy kedves és jól szervezett ceremónia alkalmával. 

GésVic6
Fotók: Keller Richárd

A szobrot kényszerből tették egy kicsit feljebb, a hatóságok nem engedték, hogy tényleg a patakparton kapjon helyet Vicuska és Gergő. Egyébként ez nem is jelent különösebb gondot, az alkotás talán így jobban megtöri a Végvári vitézek kőrengetegét. De ezen persze lehet vitázni naphosszat, mint ahogy azon is, kinek és mennyire tetszik a szobor. Vagy éppen azon, hogy nem lenne-e érdemes egy kicsit elszakadni már a Gárdonyi-Dobó-kultusztól és hogy művészetileg milyen előnyei és hátrányai vannak a szobornak. A vita elindult, de egy egészen más színtéren és színvonalon.

GésV

Tiszta sor, hogy ez csak egy hiú ábránd, de a megjegyzések kapcsán talán hasznos lenne meghúzni egy bizonyos szellemi vonalat – vagyis erre is gondoltunk, amikor nézegettük a különböző Facebook-felületeken (köztük a mieinken is) azt a rengeteg hozzászólást, amely a szobor kinézete kapcsán érkezett. Nem egy, nem kettő kommentár azt kéri ki magának, hogy a szobor, vagyis Vicuska és Gergő "fekete", meztelen, vagy éppen Gergőnek túl nagy a golyója, esetleg az, hogy Eger ezentúl a pedofilok zaránadokhelye lesz.

Gergő_Vicuska4

A kezdeti szemöldökráncolás után eszünkbe jutott, hogy teljesen felesleges és utópisztikus egy olyan vita remélése, ahol az emberek tényleg értelmesen tudnak és akarnak véleményezni egy közösségi kezdeményezést abban az országban, ahol a közhatalmat gyakorlók országos és helyi szinten is minden nap tudatosan fordítanak egymásnak embereket, bélyegeznek meg társadalmi csoportokat és mesterségesen tartják fenn a frusztrációt. Ezt most egy szobor bánja, pontosabban az azt megálmodók.

 

(És hogy mi hogyan gondoljuk? Nagyon röviden: láttunk már izgalmasabb köztéri alkotásokat is (ezekre itt látható néhány szuper példa), de jó hogy van Vicuska és Gergő szobra Egerben. Köszönet a megálmodóknak.)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló