2023. március 21., Benedek

Vélemény

#közvilágítás #rezsicsökkentés

Nekem lámpást adott kezembe az Úr Egerben

KP 2023.01.31. 11:56

Természetes csillagfényre váltott a közvilágítás egyre több egri utcában.

Ez az írás egy vélemény és nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség álláspontját. A Vélemények rovatban a szerkesztőség véleményétől eltérő írásokat is közreadunk, azonban azok tartalmáért felelősséget nem vállalunk. Természetesen szívesen várjuk a válaszreakciókat, amelyeket közre is adunk.

Vannak más utcában is ilyen jelenségek? Mármint, néha látok egy-egy bejegyzést az egri csoportban, de mintha sűrűsödnének ezek. Kezdem ott, hogy városunk az év egészében csodálatos látványt nyújt mind a nappali fényben, mind az éjszakai váltakozó hideg-meleg utcalámpák pazar fényjátékában, de ebben a fényjátékban azonban akadnak igen sötét, szinte már titokzatosan az éj leple alá rejtett utcák.

 

Így élünk a Móricz Zsigmond utcában, ahol a tavalyi év nyarán természetes csillagfényre váltott a közvilágítás. Bár a kertünkben ülve, a fényszennyezés hiánya igazán festői szépségű égboltot biztosított, így a kellemes nyári esték mondhatni különleges voltak. Bár nem kértük, de köszönjük szépen, hogy ízelítőt kaphattunk abból, milyen, amikor a közszolgáltató rajtunk spórol. Bár min csodálkozunk, azok a fránya brüsszeliták…

 

Csak hát ott van az a kellemetlen folt ebben a festői képben, melyet a közlekedők élhettek át minden este, hiszen szó szerint csak a holdfény nyújtott valami biztonságot annak, aki véletlenül akár csak kutyájával útnak eredt sétálni. Az élet persze nem állt meg, a szomszédsággal karöltve mind lámpát ragadtunk és éltük tovább a mindennapokat. Olykor úgy éreztem magam mintha a Hófehérke és hét törpe díszletébe kerültem volna, és egy a bányába igyekvő törp lennék a lámpásommal. Szerencsére ezt az aprócska problémát, miszerint egy egész utca sötétbe burkolózott, röpke három hét alatt orvosolták is.

 

Újra fényárban úsztunk, egészen a fagyos, bár inkább már csak tocsogós tél beköszöntéig, amikor ismételten elnyelt minket a sötétség. A zseblámpa olyan természetes csatolmányom lett, mint a jobb nadrágzsebemben a telefon. Bár inkább ma egy zseblámpa, mint holnap egy Elios. Majd két hét elteltével olyan pazar fényáradatra értünk haza, mint talán még sohasem. Az utca elejétől a végéig minden lámpa, vakító sárga fénnyel szinte szikrázva ragyogott. Hirtelen el kezdtük keresni E.T.-t, hiszen alig töltöttünk vele időt, máris jöttek érte, ám ekkor jött a döbbenet miszerint ez bizony csak a közvilágítás.

 

Azóta minden oké, vagy…várjunk csak

 

 

indexkép: Getty Images

 

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló