2024. április 25., Márk

Vélemény

#eger #önkormányzat #városháza #vagyonnyilatkozat

Kinek van titkolnivalója az egri városházán? Miért nem adja ki az önkormányzat a vagyonnyilatkozatokat?

Csarnó Ákos 2022.02.25. 19:15

Az biztos, hogy a nyílt információkhoz való hozzáférés jogát már megsértették, csak az a kérdés, miért. Kit vagy mit védenek az adatok visszatartásával?

 

Még február elején, egészen pontosan 8-án hivatalos adatkéréssel fordultunk Eger önkormányzatához, hogy az időszakosan, kötelezően leadott önkormányzati képviselői vagyonnyilatkozatokat megismerhessük, illetve olvasóinknak megmutathassuk. Íme a kérdés:

Kérem, szíveskedjen elektronikus másolatban megküldeni részemre Eger polgármestere, Eger alpolgármesterei és Eger Megyei Jogú Város Közgyűlése önkormányzati képviselőinek legfrissebb vagyonnyilatkozatát.

Nem hirtelen felindulásból elkövetett adatkikérésről van szó: korábban, gyakorlatilag minden évben kértük az önkormányzatot, hogy küldje el nekünk ezeket az adatokat. Tavaly – a Covid-járvány ellenére – és azelőtt is időben, pontosan, elektronikus formában megkaptuk a vagyonnyilatkozatokat.

 

Az adatkéréseket is szabályozó törvény értelmében "a közérdekű adat megismerésére irányuló igénynek az adatot kezelő közfeladatot ellátó szerv az igény beérkezését követő legrövidebb idő alatt, legfeljebb azonban 15 napon belül tesz eleget."

A határidő két napja lejárt.

Az utóbbi időben érdekes jelenséget tapasztaltunk az egri önkormányzat információ-nyújtási készségét és képességét illetően. Hosszú hónapokon keresztül több kérdést is küldtünk a városházának, de azokra nem kaptunk semmilyen választ. Meg is lepődtünk, hogy nemrég egy kérdésünkre választ kaptunk Spisák György aljegyzőtől, bár abban a járványhelyzetre hivatkozva még 15 napot kért az adatszolgáltatás teljesítésére. Ezzel baj nincs, ráadásul centire kimérve meg is kaptuk a választ.

városháza-mti-komka-péter
Fotó: Komka Péter / MTI

De visszatérve a vagyonnyilatkozatokhoz: ha tavaly, a pandémia alatt megkaphattuk a közérdekű – tehát nyilvános, mindenki által szabadon elérhető – adatokat, akkor egyáltalán nem világos, inkább gyanús, hogy nemhogy a járványhelyzetre nem hivatkozik az önkormányzat és kér határidő-hosszabbítást, de egyszerűen nem is válaszolnak.

Az biztos, hogy az általános, nyílt információkhoz való hozzáférés jogát már megsértette a városvezetés, csak azt nem értjük, hogy miért. Kit vagy mit véd az adatok visszatartásával?

Valamit tisztázni szükséges, ugyanis akinek nincs titkolnivalója annak nincs félnivalója sem.


Mivel választ, vagyonnyilatkozatokat nem kaptunk, az erősödő gyanú miatt mindenképpen bírósághoz fordulunk, hogy a bíróság biztosítsa az egrieknek a vagyonnyilatkozatok megismerését – bár bízunk abban, hogy mégiscsak késésben van az önkormányzat.

 

Frissítés: Néhány nappal cikkünk megjelenése után, március 1-jén elkezdték küldeni szerkesztőségünknek a vagyonnyilatkozatokat.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló