2021. május 12., Pongrác

Vélemény

#Sior #Navalnij #putyin

Ha nem lennék oly' gyáva, olyan szeretnék lenni, mint Navalnij

2021.01.23. 19:38

A mai Sior-rajzunkhoz egy kicsit több kommentárt fűznénk, felvezetőként néhány szót szólnánk korunk talán legbátrabb ellenzéki politikusáról, Alekszej Navalnijról. Hozzá kapcsolódó hír, hogy szombaton több orosz városban is tüntetőket vettek őrizetbe, akik a politikus támogatására megmozdulásokat szerveztek.

 

A politikai megmozdulások elleni hatósági fellépés megfigyelésére szakosodott OVD-Info szerint szombat estig 2131 embert - Moszkvában 795-öt Szentpéterváron pedig 309-et - állítottak elő, ami napi rekord a csoport működésének kezdete, 2011 vége óta. A fővárosban átmenetileg őrizetbe vették Julija Navalnaját, az ellenzéki politikus feleségét is.
    
A tiltakozásokat azt követően hirdették meg aktivisták, hogy a berlini gyógykezelésről hazatérő Navalnijt január 17-én késő este a moszkvai repülőtéren őrizetbe vették. A másnap megtartott bírósági tárgyalásról, amely elrendelte a politikus 30 napos előzetes letartóztatását, a közösségi médiában maga Navalnij is tüntetésre hívta fel a híveit.

 

Navalnijt azért kezelték Németországban, mert augusztus 20-án több nyugati laboratórium egybehangzó állítása szerint Szibériában megmérgezték egy, a "novicsok" csoporthoz tartozó idegméreggel.

 

A Navalnij alapította Korrupcióellenes Küzdelem Alapítvány (FBK) kedden közzétett egy kétórás dokumentumfilmet, amelyben azt állította, hogy Vlagyimir Putyin elnök egy 100 milliárd rubelt (mintegy 400 milliárd forintot) érő titkos uradalmat építtetett ki magának a Fekete-tenger partján, Gelendzsik üdülőváros közelében. Az angol feliratos anyagot szombat estig csaknem 71 millióan nézték meg a YouTube-on.

    
Az ellenzéki politikust azzal vádolta meg az orosz Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat (FSZIN), hogy többször is megszegte a rá korábban egy gazdasági bűncselekmény címén kirótt lakhelyelhagyási tilalmat, és kezdeményezte az ügyben rá kiszabott szabadságvesztés felfüggesztettről letöltendővé változtatását. A FSZIN kifogásolta, hogy a politikus nem tért azonnal haza, miután kiengedték a berlini Charité kórházból. Jogi képviselői szerint azonban ügyfelük ezt követően is ambuláns kezelésre szorult a klinikán.

 

És akkor a kicsit talán túl hosszúra is nyúlt kommentár után jöjjön Sior szombati rajza, íme:

 

egri ugyek- navalnij

 

Sior Facebook-oldala az egyik legizgibb hely a közösségi éterben, érdemes benézni hozzá, KATT IDE még több Siorért!

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló