2023. február 2., Karolina Aida

Riasztó

#rendőrség #zebra #gyalogátkelőhely #ellenőrzés

Zebra terv: három napon át fokozottan figyeli a gyalogátkelőhelyeket a rendőrség

Barna Benedek 2022.06.14. 11:39

Drónokat és testkamerákat is bevetnek a járókelők és a sofőrök ellenőrzésekor.

Kedden, szerdán és csütörtökön országszerte közlekedésbiztonsági ellenőrzéssorozatot tart a rendőrség a gyalogos-átkelőhelyek környékén

tudatta az ORFK - Országos Balesetmegelőzési Bizottság.

 

Azt ígérik, a "Zebra terv" elnevezésű akció keretében nemcsak az autósok, hanem például a gyalogosok esetleges szabályszegései sem maradnak következmények nélkül. Betartják a fokozatosság elvét: ahol az elegendőnek tűnik, figyelmeztetik a szabálytalankodókat, de indokolt esetekben a gyalogosokat is megbírságolhatják.

 

A rendőrség minden rendelkezésére álló eszközt bevet annak érdekében, hogy gyalogátkelőhelyeken a gyalogosok és az autósok is betartsák a rájuk vonatkozó közlekedési szabályokat. Civil járművekkel, civilbe öltözött, testkamerával felszerelt rendőrökkel, sőt drónokkal is figyelik majd a zebrák környékének forgalmát.

 

Átlagosan 150 halálos gyalogosgázolás jut egy évre

 

A közleményben kiemelték, hogy

évekre visszamenőleg átlagosan 2500 gyalogost gázoltak el Magyarország útjain, közülük mintegy 150-en veszítették életüket a balesetekben. S bár az utóbbi néhány évben kevesebb gyalogos sérült meg közlekedési balesetben, számuk még mindig 2000 körül mozog és még mindig száz felett van a halálos kimenetelű gyalogos-elütések száma.

Korábban az évi 2500 gyalogos balesetből nagyjából ezret maguk a gyalogosok okoztak. Jellemzően azzal, hogy figyelmetlenül vagy a lámpa tilos jelzése ellenére léptek az úttestre, telefonáltak, sms-t írtak, túl hangosan hallgattak zenét és emiatt nem vették észre a közeledő villamost, vonatot, kamiont. Lakott területen kívül pedig nem viseltek éjszaka láthatósági mellényt és az út jobb oldalán gyalogoltak.

 

Bár az utóbbi néhány évben valamelyest csökkent az "önhibás" gyalogos balesetek száma is, nagyjából 600 esetet jegyeztek fel az elmúlt évek statisztikáiba, ennek ellenére

az összes gyalogosbaleset 30 százalékát még így is maguk a közlekedés sérülékenyebb résztvevői okozzák.

Aggasztó adat az is, hogy a gyalogosbalesetek közel 40 százaléka, évente 750-800 eset a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen történik. És száz balesetből három a gyalogos halálával végződik.

 

 

(Indexfotó: pikrepo.com)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló