2021. május 12., Pongrác

Riasztó

#heves megye #vadgázolás #közlekedési baleset #vadállatok

Vigyázzanak az utakon! Egy nap alatt két balesetet okoztak a vadállatok Heves megyében

2021.04.09. 14:59

Fokozott óvatosságra int a rendőrség.

Az elmúlt 24 órában a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság Tevékenység-irányítási Központjába három anyagi kárral járó közúti közlekedési balesetről érkezett bejelentés, melyek közül két esetben is az úttestre ugró, vadon élő állat miatt történt az ütközés – számolt be pénteken a police.hu.

 

A megyei összefoglaló szerint az egyenruhások négy személyt állítottak elő, közülük egy főt tettenérés, egyet érvényes körözés miatt, kettőt pedig bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt.

 

A vadgázolások kapcsán a rendőrség továbbra is arra kéri a gépjárművezetőket, hogy vezessenek fokozott óvatossággal, főként kora reggel és az esti szürkületkor számítsanak a vadak hirtelen megjelenésére az úton.

szarvas-úton-mti-kovács-attila
Fotó: MTI

 

Csütörtökön szintén beszámoltak egy vadbalesetről, annak kapcsán a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság részletesen is leírta, mire kell odafigyelni az ilyenek elkerülése érdekében:

 

 

A potenciálisan veszélyes útszakaszokon a veszélyt jelző KRESZ-tábla figyelmezteti a sofőröket. Ezeken az útszakaszokon különösen fontos a sebesség megválasztása. Olyan szakaszokon, ahol közúti jelzőtáblák nem figyelmeztetnek vadon élő állatokra, illetve ismeretlen utakon a terep- és a természeti viszonyok alapján, vagy az út melletti területek beláthatósága alapján célszerű értékelni, hogy várható-e veszélyt jelentő vadak hirtelen megjelenése az úton.

 

Ha van elég idő lefékezni a járművet, meg kell várni, míg az állat átkel az úton. Számítani kell egymás után több állat felbukkanására is.

 

Ezzel együtt a legóvatosabb vezetés mellett is bekövetkezhet a baleset. A féktávolságon belül észlelt vad megjelenése esetén erőteljesen fékezzen és használja a jármű hangjelzését. Kerülni kell a hirtelen kormánymozdulatokat, és irányváltoztatást, mert annak súlyosabb következményei lehetnek, mint aminek elhárítására törekszik. Ha mégis bekövetkezik a baleset, megállás után értesítse a rendőrséget.

 

Év elején a Vadászkamara Heves megyei Területi Szervezete arról számolt be, hogy szűkebb hazánkban az elmúlt vadászidény során több száz vadgázolás történt.

 

(Indexfotó: AFP)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló