2021. augusztus 1., Boglárka

Környék ügye

#heves megye #vadgázolás #közlekedési baleset #vadállatok #országos magyar vadászkamara

Több száz állatot gázoltak el Heves megye útjain az elmúlt vadászidényben

2021.02.01. 11:47

Több tízmilliós kár keletkezett a helyi vadállományban.

Méhes Dóra, az Országos Magyar Vadászkamara szóvivője az InfoRádiónak nyilatkozva beszélt arról, hogy a 2019-2020-as vadászati idényben 16 ezer nagyvad pusztult el gázolás miatt Magyarországon.

Közel 10 ezer róka, közel 4 és fél ezer borz és közel 450 vidra esik áldozatul ilyen ütközés során. Ha értéket nézünk, több mint 1,1 milliárd forint kár keletkezett a vadállományban

– részletezte.

 

Mint mondta, a vadgázolás közúti balesetnek számít, így az ütközés után mindenképpen rendőrt kell hívni. A szóvivő hozzátette: a vadat tilos hazavinni, mert ez lopásnak számít. "Nem szabad elvinni a helyszínről a vadat. A területileg illetékes vadászatra jogosultak kiértesítése megtörténik a rendőrségen keresztül. Állami tulajdon a vad" – fogalmazott.

 

Emellett azt is hangsúlyozta, hogy ha az ütközéskor a vad nem pusztult el, semmikép sem szabad a közelébe menni, mert a sérült, rémült állat veszélyes lehet.

 

szarvas-úton-mti-kovács-attila
Fotó: Kovács Attila / MTI

Székely István, a Vadászkamara ügyvédje arról beszélt, hogy egy-egy vadgázolás bonyolult peres eljárássá is fajulhat. Ha ennek során azt állapítják meg, hogy nem volt kint a vadveszélyre figyelmeztető tábla, a vadászatra jogosult felel az autóban okozott kárért, és viseli a vadban keletkezett kárt is. "Ha viszont kint van a tábla, és az autós még túl gyorsan is hajt, akkor az autós felelhet" – mondta.

 

Az Egri Ügyek megkereste a Vadászkamara Heves megyei Területi Szervezetét, és rákérdeztünk, hogy hány nagyvad pusztult el szűkebb hazánkban gázolás következtében az elmúlt vadászidényben, és jellemzően milyen állatok. Válaszukban arról tájékoztatták portálunkat, hogy a megyében 64 gímszarvast, 128 őzet, 2 muflont, 16 vaddisznót, 179 mezei nyulat és 209 fácánt ütöttek el, ez közel 600 esetet jelent. A Vadászkamara közlése szerint a vadgazdálkodási jelentésekben nem szerepelnek egyéb vadfajok adatai, emellett jelezték, hogy előfordulhatnak olyan esetek is, hogy az autós vagy a MÁV nem jelenti a vadgázolást, így az nem jut a vadgazdálkodó tudomására.

 

Kíváncsiak voltunk arra is, mekkora mértékű kár kelethezhetett a vadállományban a megyében. Ezzel kapcsolatos kérdésünkre a következő választ kaptuk:

A vad elütésével okozott kár megyénkben is tetemes, több tízmillió forint értékű, ugyanakkor a rendelkezésre álló adatokból pontos összeget nem lehet megmondani.

Hozzátették: "A vadban okozott kárra iránymutató a vadfajok vadgazdálkodási értéke, amely a 79/2004. (V.4.) FVM rendeltben van rögzítve. Példaképpen ez az érték egy gímbikánál a trófea tömegtől függően 600 ezer Ft és 3,75 millió Ft között alakul, őzbak esetében 200 ezer Ft és 600 ezer Ft közötti összeg, míg egy mezei nyúl esetében 20 ezer Ft."

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló