2021. April 14., Tibor

Riasztó

#vadgázolás #közlekedési baleset #vadállatok

Őz ugrott az útra Kömlő és Tiszanána között, nem tudta elkerülni az ütközést a sofőr

2021.4.8. 12:52

Szerencsére személyi sérülés nem történt a baleset során.

A police.hu csütörtöki beszámolója szerint elmúlt 24 órában a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság Tevékenység-irányítási Központjába egy anyagi kárral járó közúti közlekedési balesetről érkezett bejelentés:

 

A személyi sérüléssel nem járó baleset 2021. április 7-én 9 óra körül történt Kömlő és Tiszanána között, ahol egy arra közlekedő jármű elé egy őz ugrott.

 

A rendőrök továbbá egy személyautóval közlekedő férfi ellen indítottak büntetőeljárást, mivel ittas állapotban vett részt a forgalomban.

 

Az egyenruhások négy személyt állítottak elő, közülük kettőt tettenérés, egyet érvényes körözés miatt, egyet pedig mintavétel céljából.

 

A szerdai vadgázolásos eset kapcsán a rendőrség arra kéri az autósokat, hogy a mezőgazdasági termőterületek melletti utakon vezessenek fokozott óvatossággal. Bármikor az útra tévedhet egy vad, még akkor is, ha nincs elhelyezve vadveszélyre figyelmeztető közlekedési jelzőtábla. Mint írják, a vadelütések legnagyobb része reggel, valamint az esti szürkületkor történik, mivel a vadállatok ebben az időszakban aktívabbak.

őz-unsplash
Fotó: unsplash.com (Képünk illusztráció)

 

A potenciálisan veszélyes útszakaszokon a veszélyt jelző KRESZ-tábla figyelmezteti a sofőröket. Ezeken az útszakaszokon különösen fontos a sebesség megválasztása. Olyan szakaszokon, ahol közúti jelzőtáblák nem figyelmeztetnek vadon élő állatokra, illetve ismeretlen utakon a terep- és a természeti viszonyok alapján, vagy az út melletti területek beláthatósága alapján célszerű értékelni, hogy várható-e veszélyt jelentő vadak hirtelen megjelenése az úton.

 

Ha van elég idő lefékezni a járművet, meg kell várni, míg az állat átkel az úton. Számítani kell egymás után több állat felbukkanására is.

 

Ezzel együtt a legóvatosabb vezetés mellett is bekövetkezhet a baleset. A féktávolságon belül észlelt vad megjelenése esetén erőteljesen fékezzen és használja a jármű hangjelzését. Kerülni kell a hirtelen kormánymozdulatokat, és irányváltoztatást, mert annak súlyosabb következményei lehetnek, mint aminek elhárítására törekszik. Ha mégis bekövetkezik a baleset, megállás után értesítse a rendőrséget.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló