2023. március 22., Beáta Izolda

Riasztó

#ügyészség #korrupció #hűtlen kezelés

Vádat emeltek egy volt helyettes államtitkár ellen 2,2 milliárdos hűtlen kezelés miatt

Farkas Bazsi 2022.12.23. 09:39

Fiktív ügyvédi számlákat állítottak ki 2 milliárd 200 millió forint értékben.

 

Hűtlen kezelés és hivatali visszaélés miatt vádat emelt a Fejér Megyei Főügyészség egy volt minisztériumi helyettes államtitkár és társai ellen a Székesfehérvári Törvényszéken - közölte a vádhatóság csütörtökön az MTI-vel.

 

A közleményben - a volt helyettes államtitkár és a minisztérium nevének említése nélkül - azt írták: a vád szerint 2019 első felében a volt helyettes államtitkár utasítására a minisztérium háttérintézménye ügyvédi irodákkal, illetve más céggel megbízási szerződéseket kötött, melynek keretében több mint 2,2 milliárd forintot fizettek ki.

 

Az ügyvédi irodákkal kötött szerződésben szereplő feladatokra a minisztériumnak, illetve háttérintézményeinek nem volt szüksége, a további céggel kötött szerződésben foglaltakat pedig sosem végezték el - írták.

 

A volt helyettes államtitkár ezen felül a minisztérium háttérintézménye által kiírt közbeszerzési eljárásban nyomást gyakorolt annak érdekében, hogy az általa kiválasztott, több tíz millió forinttal drágább ajánlatot adó gazdasági társaság nyerje el a pályázatokat - olvasható a közleményben.

 

A minisztérium helyettes államtitkárának érdekkörébe tartozó vádlottak mindezen túl egy fővárosi kerületi önkormányzattal úgy kötöttek adatvédelmi szerződéseket, hogy közben ezeket a feladatokat továbbra is a korábban alkalmazott személy látta el. Ezzel 2019 és 2021 között összesen 24 millió forint kárt okoztak az önkormányzatnak - tudatta az ügyészség.

 

A közlemény nem tartalmazza, hogy pontosan melyik fővárosi kerület önkormányzatának okoztak kárt a volt helyettes államtitkár érdekkörébe tartozó vádlottak.

 

indexkép: Rawf8/Getty Images

 

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló