2023. március 29., Auguszta

Riasztó

#heves #idősotthon #ítélet #késelés #egri törvényszék #börtönbüntetés

Több év börtönre ítélték a férfit, aki késsel támadt szobatársára egy hevesi lakóotthonban

Barna Benedek 2021.09.28. 15:47

A vádlott és védője fellebbezett, enyhébb büntetést szeretnének.

 

Szeptember 15-én ítélet született azzal a férfival szemben, aki 2019 őszén megkéselte szobatársát egy hevesi lakóotthonban – számolt be a heol.hu az Egri Törvényszék tájékoztatása nyomán. Mint írják,

első fokon az Egri Törvényszék Sz. E. vádlottat öt év börtönbüntetéssel sújtotta, és hat évre a közügyek gyakorlásától is eltiltotta. Feltételes szabadságra a büntetés kétharmadának kitöltését követően bocsátható.

A szabadságvesztés fokozata azért börtön és nem fegyház, mert a most elítélt férfi súlyos fokban mozgáskorlátozott, emiatt a börtöntűrő képessége is korlátozott, s kórházi kezelésre is szüksége van. A határozatot az ügyész tudomásul vette, a vádlott és védője a büntetés enyhítése végett fellebbezett.

knife-376545_1920
Fotó: pixabax.com (Képünk illusztráció)

 

Az ítélet indoklásában rögzített tényállás szerint a vádlott és a sértett lakótársak voltak az Idősek és Mozgásfogyatékosok Otthonában. Utóbbi mindkét kezének ujjait, jobb lábszárának térd alatti részét és bal lábfejét évekkel korábban amputálták. A terhelt is mozgáskorlátozott: mindkét lábát combközépen eltávolították. Mindketten italoztak, s gyakoriak voltak köztük a konfliktusok.

 

2019. november 19-én délután az egyaránt ittas állapotban lévő vádlott és sértett között szobájukban ismét szóváltás alakult ki.

A vita hevében előbbi a kerekesszékével odagurult az ágyán ülő társához és 11,4 centiméter pengéjű késsel, „Megöllek!” felkiáltással, több szúró mozdulatot tett az áldozat mellkasa irányába. Ezek közül kettő érte annak bal oldali mellkasát, a szegycsont melletti részét, az egyik a mellkasfalon áthatoló sérülést idézett elő.

A sértettnek sikerült támadója kezéből kiütnie a kést. A dulakodásnak a megtámadott segélykiáltására szobába siető ápolók vetettek véget.

 

A lég- és vérmellet okozó tüdősérülés gyógytartama két-három hét volt. Közvetlen életveszéllyel járt. A műtéti beavatkozás nélkül valószínűleg meghalt volna a megtámadott. A másik, a mellkasfalon át nem hatoló szúrás nyolc napon belül gyógyuló sérüléssel járt.

 

A vádlott idült alkoholizmushoz társuló, mérsékelt fokú szellemi leépülésben és az indulati élet zavarával, szélsőséges megnyilvánulásaival jellemezhető személyiségzavarban szenved – állapította meg a bíróság a megyei főügyészség vádjával megegyezően. Ezen állapota miatt a terhelt beszámítási képessége a cselekmény kapcsán enyhe fokban korlátozott volt.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló