2021. július 31., Oszkár

Riasztó

#rendőrség #közlekedés #balesetmegelőzés

Itt a tavasz, jönnek a kétkerekűek – Erre figyelmeztetik a közlekedőket a Heves megyei rendőrök

2021.03.10. 17:58

Balesetmegelőzési tanácsok a tavaszi átállásra.

A Heves Megyei Rendőr-főkapitányság szerdán közleményben hívta fel a figyelmet arra, hogy mivel jár a tavaszi átállás az utakon.

 

Mint írták, a fokozatosan melegedő időjárási körülmények, a száraz aszfalt, az ideálisabb útviszonyok sokakat arra csábít, hogy növelje gépjárműve sebességét, ez azonban sok esetben közúti közlekedési balesethez vezet, hiszen a sebesség növekedésével egyenesen arányosan nő a baleseti kockázat is. A négy keréken közlekedőknek is nagy odafigyelést igényel a tavasz beköszönte, ugyanis tömegével jelennek meg a közúton a télen ritkaság számba menő kerékpárosok, segédmotorosok és motorkerékpárosok. Ennek okán nagyon fontos a visszapillantó tükrök, holt terek folyamatos figyelése, a kereszteződésbe behajtva a körültekintés, illetve az egy nyomon haladó járművezetők egyenrangú közlekedési partnerként kezelése.

 

A jó idő beköszöntével (ha a hőmérséklet tartósan meghaladja a hét fokot) szerencsés esetben amúgy is sor kerülne a téli gumi nyárira cserélésére. Ilyenkor érdemes a nyári abroncs bordázatát ellenőrizni. A jogszabályok szerint 1,6 milliméter alatt cserélni kell, a szakértők azonban azt tanácsolják, hogy már három milliméter alatt érdemes cserélni. Nem csak a gumiabroncs profilmélységére kell odafigyelni, hanem a gumiabroncsok életkorára is. Hiába a megfelelő mélységű mintázat, ha az abroncs elöregedett, megkeményedett, berepedezett. Minden gépkocsi-átvizsgálásnál, így most is tanácsos ellenőrizni a jármű működéséhez szükséges folyadékok (hűtővíz, motorolaj, szélvédőmosó) szintjét.

bike-1836934_1920
Fotó: pixabay.com

 

Ha gyalog vagy csak tömegközlekedési eszközön közlekedtünk télen, akkor elevenítsük fel a közlekedési szabályokat, illetve figyelmesen tegyük meg a korábban megszokott útvonalat, mert életbe léphettek forgalmi változások. Ha valaki először vesz részt saját eszközzel a közlekedésben, előbb ismerje meg járművét, szerezzen tapasztalatot!

 

Sok esetben hónapok telnek el a legutóbbi motorozás, robogózás vagy kerékpározás óta. Nagyon fontos, hogy a szezonkezdetkor ne csak járműveinket készítsük fel, hanem a fokozatosság elvét betartva kezdjünk el újra közlekedni. A tavaszi első motorozások, kerékpározások különös odafigyelést igényelnek, lassan, lépésről-lépésre kell belerázódni ismét a nyári időszakban megszokott vezetési technikába.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló