2024. július 14., Örs Stella

Riasztó

#emberölés #ítélet #ózd #pásztor

Megszületett a jogerős ítélet az ózdi tehénpásztort agyonverő fiatalok ügyében

Barna Benedek 2022.06.29. 15:30

A legidősebb fiú börtönbe kerül, két társa javítóintézetbe.

 

Megszületett a jogerős ítélet azoknak a kamaszoknak az ügyében, akik 2018 augusztusában agyonvertek egy csordást a saját pásztorbotjával Ózdon – írta meg a 24.hu.

 

A lap beszámolója szerint

az ügy elsőrendű vádlottját, az elkövetéskor 16 éves fiút tíz év szabadságvesztésre ítélték jogerősen is társtettesként, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölésben és kifosztás miatt. A másik két 12 és 14 év közötti fiú pedig jogerősen is négy-négy év javítóintézeti nevelést kapott.

A vádirat szerint a három fiatal elment a csordás által használt, Ózd-Susa településen lévő lakókocsihoz. Beszélgetni kezdtek, majd a férfi adott egy ezrest a fiataloknak és elküldte őket borért, 600 forintért hoztak két liter bort, a férfi zsebében tartott pénztárcában pedig maradt még 650 forint.

 

Mindannyian ittak a borból és a lakókocsiban lévő pálinkából. Az italozás során a sértett súlyosan lerészegedett. Közben a lakókocsiban beszélgettek, zenét hallgattak, majd a pásztor a szarvasmarhákat elhajtotta egy domboldalra, ahová a tinik is követték.

legelő1
Az eset helyszíne (Fotó: police.hu)

A 16 éves fiúnál volt a csordás pásztorbotja, illetve másik két társánál is volt egy-egy réten talált kisebb bot, amelyekkel az állatok terelésében segédkeztek. Amikor nem sokkal később a társaság tagjai között vita támadt, a legidősebb fiú puszta kézzel, majd a pásztorbottal a férfire támadt és többször fejbe vágta, illetve ököllel is többször megütötte, társai pedig karóval verték a férfi felsőtestét, miközben azt kiabálták neki, hogy

meghalsz kutya".

Amikor a férfi a földre esett, a harmadrendű vádlott nagy erővel többször is mellkason taposta. A bántalmazást követően a fiatalok a sorsára hagyták a pásztort. Másnap reggel egy szomszéd észlelte a domboldalon szanaszét lévő állatokat és amikor a csordást nem találta a lakókocsiban, értesítette a munkaadóját, akinek a fia ment ki a helyszínre és talált rá az elhunytra.

 

A Debreceni Ítélőtábla  módosításokat tett, egyébként helybenhagyta az elsőfokon eljáró Miskolci Törvényszék februári ítéletét. Álláspontjuk szerint a kamaszok társtettesként, különös kegyetlenséggel követték el az emberölést. Nem igazolható azonban minden kétséget kizáróan az, hogy másodrendű vádlott részt vett volna a csordás kifosztásában is, hiszen a férfi pénztárcáját a legidősebb fiú vette el és adta oda a harmadrendű vádlottnak. Ezért őt ebben a vádpontban felmentették.

 

Fórizs Ildikó, az ítélőtábla szóvivője a 24.hu megkeresésére azt mondta: a táblabíróság nem látott okot az ítélet súlyosítására, de enyhítésére sem, és a büntetés kiszabásában helybenhagyta az elsőfokú ítéletet.

 

 

(Indexfotó: pexels.com – Képünk illusztráció)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló