2024. február 24., Szökonap

Riasztó

#gyakorlat #honvédség #vadászgép #veszélyokozás

Lézerrel elvakította a vadászpilótákat, komoly bajt okozott


Eger felett is sokat gyakorlatoznak.

 

A Miskolci Járási Ügyészség vádat emelt egy 45 éves férfi ellen több rendbeli közlekedés biztonsága elleni bűntett miatt, aki a háza udvaráról lézerfényt kibocsátó pointerrel a kiképzési gyakorlatot végrehajtó három vadászrepülőgép pilótafülkéjébe bevilágított.

 

A vádirat szerint 2021. április végén egymást követő három napon, az éjszakai órákban a Magyar Honvédség három vadászrepülőgéppel kiképzési gyakorlatot hajtott végre Tiszakeszi település területe feletti légtérben 600 métertől 2500 méterig terjedő repülési magasságban.

 

A vádlott lakásának udvaráról a kiképzési napokon egy zöld lézerfényt kibocsátó lézeres pointerrel, alkalmanként legkevesebb 30 percig mindhárom vadászrepülőgép pilótafülkéjébe bevilágított. A lézerfény a pilótafülkék üveg és plexi felületein megtörve szóródott, és a pilótáknál pillanatnyi látásvesztést, szemkáprázást okozott.

Az egyik alkalommal a lézerfény zavaró hatása olyan mértékű volt, hogy a pilóta a repülőgép navigációs fényeit kikapcsolta annak érdekében, hogy a vádlott a légijárművet szem elől tévessze.

A vádlott cselekményével a repülőgép pilóták életét, testi épségét veszélyeztette.

 

Az ügyészség a büntetlen előéletű vádlottal szemben tárgyalás mellőzésével – büntetővégzésben – felfüggesztett börtönbüntetést indítványozott a lézer pointer elkobzásával.

 

indexkép: Shutterstock

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Eger és környéke fotókon csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló