2024. július 13., Jenő

Riasztó

#heves megye #katasztrófavédelem #tűzoltók #lakástűz

Idén eddig közel minden napra jutott egy lakástűz Heves megyében

Barna Benedek 2021.12.11. 14:45

Az előző években történteknél több esethez riasztották a tűzoltókat szűkebb hazánkban december elejéig.

 

Heves megyében 2021-ben már közel háromszáz alkalommal csaptak fel a lángok házakban, lakásokban vagy azok melléképületeiben, ami azt jelenti,

hogy majdnem minden nap volt egy lakástűz.

Idén megyénkben tizenhárman szenvedtek égési sérüléseket vagy füstmérgezést – osztotta meg szombaton szomorú statisztikáját a megyei katasztrófavédelem.

 

A háromszázhoz közelítő esetszám meghaladja az előző évekét: tavaly egész évben 201 épülettűz keletkezett Heves megyében, ami akkor a 2019-es 250 és a 2018-as 226 tűzesethez képest visszaesés volt.

DSC01734
Szombaton kora reggel is tűz volt egy házban, Kerecsenden (Fotó: Fibecz Zoltán tűzoltó törzsőrmester / Katasztrófavédelem)

 

A Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság kiemelte: megfigyelhető, hogy a fűtési szezonban megemelkedik a lakóingatlanban keletkezett tűzesetek száma, hiszen iyenkor a hideg miatt is többet vagyunk otthon, fűtünk, főzünk, világítunk, több elektromos eszközt használunk és a szabadidőnk nagy részét is lakhelyünkön töltjük.

Annak érdekében, hogy ne történjen nagyobb baj, érdemes füstérzékelőt telepíteni otthonainkba. A legbiztonságosabb, ha minden szobában van egy, de ha a nappaliban elhelyezünk egyet, már tettünk a biztonságunkért. A füstérzékelő a tűz keletkezésének elején jelez, amikor még van idő cselekedni. Minél hamarabb tudomást szerzünk a tűzről, annál gyorsabban tudjuk értesíteni a tűzoltókat a 112-es segélyhívó számon és annál több értéket tudnak megmenteni.

– hangsúlyozták.

 

A vizsgálatok alapján

a lakástüzek legjellemzőbb okai a nyílt láng, például gyertya, mécses felelőtlen használata, elektromos rendszerek túlterhelése, eszközök meghibásodása, fűtő berendezések meghibásodása, sütés-főzés.

Javasolt minden háztartásban egy hordozható tűzoltó készüléket elhelyezni. Tűz esetén – ha saját testi épségünket nem kockáztatjuk v egy 2 kilós ABC porral oltó, vagy 2 literes habbal oltó segítséget nyújthat, hogy a kisebb tüzet a kezdeti állapotában el tudjuk oltani, megakadályozva ezzel a gyors továbbterjedést – áll a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság közleményében.

 

(Az indexfotón egy októberi füzesabonyi lakástűz; Kép forrása: Katasztrófavédelem)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló