2024. február 23., Alfréd

Riasztó

#katasztrófavédelem #szabadtéri tűz #tűzgyújtás #grillezés

A grillszezon veszélyeire figyelmeztetnek a Heves megyei tűzoltók

Barna Benedek 2022.07.04. 13:10

Nem mindegy, hogy hol és milyen eljárással sütünk-főzünk.

 

Grillszezon van, ilyenkor nyáridőben sokan szeretnek a kertjükben sütni-főzni, ennek azonban megvannak a veszélyei – figyelmeztet hétfőn kiadott közleményében a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

 

A szövegben néhány fontos, betartandó szabályt említenek:

 

– A kerti sütés-főzés esetén mindig legyen a közelben oltóanyag. Erre azért kell odafigyelni, met a nyári időjárás egyik pillanatról a másikra képes megváltozni, egy hirtelen széllökés pedig messzire röpítheti a parazsat, vagy a kerti asztalról ráfújhatja az éghető anyagot a tűzre. 

 

– Ne locsoljunk benzint vagy más éghető folyadékot a tűzre, mert amellett hogy büdős, könnyen meg is sérülhetünk!

 

– Ha befejeztük a kerti sütést-főzést, alaposan el kell oltani a tüzet, hiszen még napokig képes parázslani. Hozzáteszik: ahogyan bográcsozásnál a tüzet, grillezésnél a parazsat se hagyjuk magára, a szúnyogok elűzésére használt fáklyákat és füstölőket is tilos felügyelet nélkül hagyni, mert ezek szintén képesek tüzet okozni, ezért odafigyeléssel használjuk őket.

 

– Társasház erkélyén gázpalackról működőt tilos használni, és a faszénnel, brikettel, parázsló fával működő eszköz sem használható biztonságosan. Aki az erkélyen grillezne, annak egy elektromos grill használatát ajánlják, valamint azt, hogy mielőtt nekiállna az erkélyen főzőcskézni, olvassa el a társasháza házirendjét, nem tiltja. 

 

A kánikula és az extrém szárazság miatt a napokban az ország teljes területén tűzgyújtási tilalmat rendeltek el. Ilyenkor erdőben, az utak és a vasút mentén lévő fásításokban tilos tüzet gyújtani, de a katasztrófavédelem szerint ebben a szárazságban inkább sehol sem kellene.

 

A megyei katasztrófavédelem annak kapcsán adta ki a közleményét, hogy az elmúlt hétvégén több helyszínre kellett vonulniuk a száraz növényzet kigyulladása miatt, és volt, ahol azért égett le fél hektárnyi száraz bozótos, mert egy kerti sütögetés közben a közeli gazos területre is átterjedtek a lángok.

 

Idén durván megugrott a szabadtéri tüzek száma szűkebb hazánkban: fél év alatt másfélszer annyi szabadban keletkezett tűzhöz riasztották a lánglovagokat, mint 2021-ben összesen.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló