2024. június 18., Arnold Levente

Riasztó

#heves megyei rendőr-főkapitányság #banki csalók

Jól kitalálták, de ettől még oltári pofátlan módon húzzák le az embereket

Szabadi Szabolcs 2022.04.22. 21:58

A Heves megyei rendőrök külön közleményben figyelmeztetnek a csalók trükkös módszereire.

 

Továbbra se állnak le azok a banki csalók, akik egy pénzintézetre hivatkozva csalják ki a számla- vagy bankkártyatulajdonosok személyes adatait, internetbanki belépéshez szükséges azonosítót, biztonsági kódot, jelszót vagy bankkártyaadatokat.

 

A trükk annyi, hogy hamis indokkal hívják fel az embereket, és beadnak egy kamufigyelmeztetést, hogy a számlájukat feltörték, vagy arról nagy összegű vásárlást kezdeményeztek. A csalók azt kérik, hogy az átvert "ügyfelek" a probléma megoldása érdekében telepítsenek egy programot az online bankolásra használt készülékükre. Ez az alkalmazás legtöbbször az AnyDesk, amellyel távoli hozzáférést biztosítanak maguknak az adott eszközhöz, így látnak minden lépést, minden adatot, amit az ügyfél a számítógépén vagy telefonján végez.

 

Az elkövetők még arra is figyelnek, hogy a telefonkészülékek a bank ügyfélszolgálatának telefonszámához hasonló számot jelezzenek ki. Ennek ellenére minden bank ügyfele érintett lehet, ugyanis az elkövetők nem tudják, hogy ki melyik banknál vezeti a számláját.

 

A Heves megyei Rendőr-főkapitányság külön kiemeli, hogy legyünk nagyon óvatosak, ha a bank nevében telefonál valaki. Hívjuk fel erre a hozzátartozóink, ismerőseink figyelmét is! Minél többen ismerik a csalók módszereit, annál kevésbé tudnak új áldozatokat becserkészni a bűnözők!

 

Fontos, hogy normális esetben a bank soha nem kér telefonon az ügyfelektől bankkártyaadatokat, illetve az online bankoláshoz szükséges azonosítóadatokat sem. Aki ilyen hívást kap, azonnal szakítsa meg a beszélgetést, és hívja fel bankja ügyfélszolgálatát, hogy rákérdezzen a vitatott tranzakcióra – hangsúlyozza a rendőrség, majd még arra is kitérnek, ha valaki kap egy ilyen hívást: 

 

  • A beszélgetés elején kérdezzük meg, hogy kit keres, és ha nem tudja a pontos nevünket, akkor szakítsuk meg a hívást!
  • Semmilyen programot ne telepítsünk, még a bank nevében telefonáló személy kérésére sem!
  • Személyes vagy banki adatot – ideértve a bankkártya adatokat is – ne osszunk meg senkivel telefonon! Ha valóban a bank ügyintézője telefonál, ő ismeri a szükséges adatokat!
Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló